RONJENJE – JOGA DUBINE MORA


Ronjenje i joga: kako da iskusite meditaciju pod vodom:

Poznato je da se joga ne dešava samo na pravougaonoj prostirci od gume koja se prostre u studiju za jogu. Joga je nešto što nosimo u sebi, joga je način života, nas koji je praktikujemo.. Ali kada ste je poslednji put upražnjavali ispod nivoa mora?
Ronjenje je suštinski podvodna joga, ali ne tradicionalna praksa zasnovana na asanama. Ronjenje je otelotvorenje mentalne i duhovne vežbe pod vodom.
Ovakva jedinstvena meditacija pod vodom veoma je pristupačna svakome ko praktikuje jogu na suvom. Da li se bavite jogom? Odlično! Onda ste rođeni ronilac!
Ako razmišljate da probate ronjenje ili tražite novi način da mu pristupite, koriste sledeće principe iz joge da učinite iskustvo meditativnijim:
Odlučite da prevaziđete strah i nepoznato
Prvo treba da isprobate ronjenje. Mešavina nervoze i uzbuđenja širila se celim mojim telom pre prvog zarona. Pre nego što sam uspeo da iznaliziram opasnost ispod sebe, seo sam, prekrstio noge i uskočio okrenut leđima u vodu.
Prepustite se.


Koncentrišite se i isključite čula

U trenutku su nestali vetar, buka i strah. Uronio sam u alternativni univerzum. Čula se odmah promene pod vodom. Čujete neobične mutne zvuke. Jedini pravi zvuk je zvuk Vašeg sopstvenog daha i mehurića. Oči su stisnute iza maske i na njih se ne može osloniti jer su se boja i percepcija dubine promenili. Prihvatite svoju novu paradigmu. Ostali ste sa svojim umom i dahom kao glavnim pratiocima.
Koncentrišite se.

Samo dišite
Ključna stvar je u sporom i mirnom disanju s namerom. Ono je korisno ne samo zbog načina na koji veštački kiseonik utiče na Vaš um, nego i zato što na taj način trošite manje vazduha i možete duže da ronite. Dubok, sveprožimajuci, sveobuhvatni udah,jos duži opuštajuci, relaksirajuci izdah. Vezujete se postepeno za dah. Ako se i pojavi neka misao, pustite je da lagano proteče. Vezujete se za dah, a ne za misli. Dah vas vodi kroz nepregledno i nesagledivo plavetnilo.

Obratite pažnju na telesne osećaje

Počinjete da primećujete kako i najmanja promena Vašeg disanja utiče na Vaše kretanje u vodi. Fantastično! Polako punite pluća vazduhom i pomalo se dižete ka gore. Izdišete još sporije i osećate kako Vam celo telo klizi par centimetara ka dole.
Bez ikakvog napora.

Krećite se polako i s namerom
Sporo kretanje s namerom jednako je korisno kao što je i joga disanje korisno za očuvanje kiseonika u Vašem rezervoaru. Treba izbegavati bilo kakvo nepotrebno trošenje energije. Najbolji ronioci kreću se kroz vodu kao ptice kroz oblake.
Krećite se graciozno.

Posmatrajte i doživite preobražaj
Ako možete da se opustite, koncentrišete, da dišete i da smirite um, na pragu ste da doživite preobražaj. Prvi put sam ga iskusio pod vodom kada sam doživeo istinsko duhovno iskustvo u veličanstvenosti mora. Um mi je bio potpuno miran. Počeo sam da plivam paralelno sa jatom svetlucavih, srebrnih riba koje su savršeno usklađene zajedno plesale. U tom trenutku postao sam jedan od njih.
Plivanje, istraživanje, zajedničko postojanje u podvodnom univerzumu.

Iskusite bezvremenost
Svaki ronilac će Vam reći da mu se čini da jedno ronjenje traje 5 minuta, ali je to takođe i neverovatno iskustvo prepuno trenutaka. Nema smisla, ali je tako. Svako ko je osetio tu jedinstvenu karakteristiku vremena radeći nešto što zaista voli shvata o čemu se radi.
Duboko ste u svojoj podvodnoj meditaciji.

Vratite se
Iznenada Vam instruktor ronjenja daje signal i vraća Vas u realnost. Dok polako lebdite ka gore, u ušima Vam pucketa dok se prilagođavaju promeni pritiska. Na kraju Vaše lice izbija na površinu vode. Iznenada opet čujete sve. Glasno je. Hladan vetar udara Vaše mokro lice. Neugodno se vrpoljite i njišete u vodi. Više niste graciozna riba.

Dok se budete vraćali na svoje mesto u čamcu, zaustavite se na trenutak da razmislite.

Opustite se pod pritiskom i zaronite dublje u sebe!

PRUDRUŽITE NAM SE NA:

https://aktivniodmor.net/kurs-ronjenja-jaz-crna-gora-25-30-avgust/

 PRUDRUŽITE NAM SE NA JEDINSTVENOM YOGA & SCUBA DIVING JEDRENJU U GRČKOJ OD 15 – 22. SEPTEMBRA

https://aktivniodmor.net/yoga-scuba-diving-jedrenje/

CYCLING & ROADTRIPPING ROVINJ I ISTRA I KONCERTI U PULI
ROVINJ, BRIONI, FAŽANA, MOTOVUN, PIRAN I PREMANTURA, 27.07 – 03.08. 2024. PROGRAM SA SAVREMENE I USPEŠNE ŽENE I MUŠKARCE VEDRE ENERGIJE I NJIHOVU DECU ZA POJEDINCE ILI PORODICE INDIVIDUALCE, AUTENTIČNE I URBANE LJUDE SAMO ZA AVANTURISTE I KOSMOPOLITE! TOKOM NAŠEG DOGAĐJA, U PULSKOJ ARENI DEŠAVAJU SE KONCERTI LENNY KRAVITZA I DURAN DURAN. MNOGI OD DO… Continue reading CYCLING & ROADTRIPPING ROVINJ I ISTRA I KONCERTI U PULI
SEMINAR ZDRAVOG ŽIVOTA SA G.NAZAROVIM U HERCEGOVINI
IVANICA, HERCEGOVINA, 14 – 19. FEBRUAR (Sretenje – praznik u Srbiji) Ivanica se nalazi na potezu između Trebinja (udaljenost 18km) i Dubrovnika (udaljenost 7 km). Karakteriše je neopisivo lep pogled na Jadransko more (zaleđe Dubrovnika), veličanstvena priroda i opojni mirisi mediteranskog lekovitog bilja. Seminar koji suštinski i iz korena menja shvatanje života. Na njemu ćete… Continue reading SEMINAR ZDRAVOG ŽIVOTA SA G.NAZAROVIM U HERCEGOVINI
VIKEND AVANTURA U SKI CENTRU TORNIK – ZLATIBOR
TORNIK, ZLATIBOR SKIJANJE, ŠKOLA SKIJANJA ILI BLEJA ZA NESKIJAŠE 🙂 TERMINI : VIKEND 27 – 29. 01. 2023. VIKEND 03 – 05. 02. 2023. PRAZNIK SRETENJE 15 – 18.02.2023. Ski centar „Tornik“ je najveće skijalište na Zlatiboru. Udaljen je od turističkog centra Zlatibora 9 kilometara. Nalazi se na nadmorskoj visini od 1.110 – 1.490 metara.… Continue reading VIKEND AVANTURA U SKI CENTRU TORNIK – ZLATIBOR
Translate »