Ada Bojana – Lepota poroka

Autor: Profesionalni Astrolog Smiljana Gavrančić (ISAR C.A.P.)

Da li ste se ikada zapitali ko smo Mi da sudimo šta je u redu, a šta nije u redu? Astrologija mi je pomogla da promenim uverenja,da se oslobodim predrasuda, da prihvatim da sve što postoji – postoji sa Smislom i Svrhom… Nismo Mi ti koji treba da sudimo… Mi smo ovde i sada (na planeti Zemlji – koja je u simbolici Venere – Ljubav, Uživanje) da promenimo svoja uverenja, kako bi se nakon toga i okolnosti oko nas promenile, i kako bismo konačni počeli da živimo svoje iskonsko Ja… A naše pravo Ja se zapravo zove – Ljubav… Ljubav egzaltira u znaku Riba, a Ribe traže veliku Tišinu, ovde nema reči, ovde smo maksimalno tihi, ovde samo propuštamo kroz fiziologiju osećaje, ovde se samo osmehujemo tom nekom koga volimo, ali i ne izgovaramo – Volim Te, jer, čim smo na glas rekli nekom da ga volimo, to nije Istina, jer Istina traži Tajnu, traži Tišinu, traži Čaroliju… Ljubav je i naš najveći zadatak tokom svake inkarnacije, jer, ovladati veštinom koja Ljubav se zove, je zapravo pravo umeće. Ljudi su izgubljeni i „obeleženi“ kako koritom reke koja se zove genetika, tako i društvenim, socijalnim faktorima. Prosečan čovek umre a da nije zapravo živeo svoje pravo Ja, jer nije promenio potku u sebi, jer mu je neki predak ostavio jako uverenje da je biti svoj – sramota. Živeti Raj na Zemlji traži da nam druga čakra (Venera) i šesta čakra (Jupiter) prave prsten (krug) oko Srčane, centralne, čakre (Mesec-Anahata). Otvoriti Srčani centar, prepustiti se i imati poverenje… Za Raj na Zemlji Mi moramo da imamo veliko Srce, a Veliko Srce podrazumeva da nemamo strahove, jer, Ljubav nije Strah… Konačno, u tradicionalnoj astrologiji Saturn (strah, sumnja, sramota) se raduje u 12. kući, što odgovara znaku Riba, gde se u modernoj astrologiji raduje Venera, pa Vam potavljam pitanje – Da li ima mesta strahu tamo gde Ljubav živi?

… Tamo Je Raj….“

3Kada sam Sinišu pitala „Siniša, zašto si odbarao baš Adu Bojanu za yoga retreate?“, rekao mi je: „Ne znam, tamo je Raj…“… Ova kratka rečinica mi je bila sasvim dovoljna, jer, reči su suvišne za Raj…, nema tu šta puno da se priča, kroz samo jednu reč – Raj – dobila sam milion odgovora i počela sam da pišem ovaj tekst…

Ada Bojana je rečno ostrvo u obliku trougla (pogledati tekst Reka Snova i povezanost „Aktivnog Odmora“ sa sazvežđem Južni Trougao) na ušću reke Bojane u Jadransko more, na krajnjem jugoistoku Crne Gore, uz državnu granicu sa Albanijom. Nastalo je veštačkim putem. Za vreme Hladnog rata Ada je bila vojna zona sa strogo čuvanom granicom. To je uslovilo da su njeni pojedini delovi ostali potpuno netaknuti. Iz ugla astrologije sve što se nalazi na kraju, ima simboliku 29 º. Pri tom, svaki 29 º je vrlo egzotičan, jer ima u sebi spiritualan potencijal, a posebno 29º Raka, o kojem će u ovom tekstu biti reči.

Siniša Račić (tvorac projekta „Aktivni Odmor“) prvi put dolazi u dodir sa Adom Bojanom 11.avgusta,2012. Njegov progresivni Mesec (Duša) našao se tada na vrlo posebnom 29º Raka. Na istom mestu „Aktivni Odmor“ u horoskopu osnivanja ima vrh 8. polja (transformacija), te kroz svoju kreaciju Siniša postaje kanal… Ovo je mesto prelaza iz tame ka svetlu, ovo je tačka prelaza između znaka Raka u znak Lava, ovo je mesto u Zodijaku poznatije kao Treće Oko, naš 6. energetski centar (Jupiter čakra). Ovaj centar predstavlja mesto otkrivanja smisla, znanja o svemu, kao i mesto jasnog sagledavanja budućnosti kroz snažan kanal inuticije i duhovnosti koji je ovde otvoren. On je snažan predstavnik Neba čiji je cilj da se ostvari na Zemlji preko Venerinog energetskog centra. Konačno, 2. čakra (Venera) i 6. čakra (Jupiter) prave drugi prsten oko centralne, Mesečeve čakre (Anahata). Na sanskritu se ova čakra zove Ađna (Ajna), što ima dva značenja: „prepoznati“ (vatra preoznavanja) i „kontrolisati“. Zove se još i oko mudorsti – koje ukazuje na znanje bez saznanja o tome kako znamo. Ovim unutrašnjim vidom vidimo ono što ne vidimo spoljnim okom, kojim vidimo samo spoljne, pojavne forme stvari ili, kako navode mnoge drevne tradicije – ono što mislimo da je stvarno nije prava priroda ili stvarnost sveta. Tibetanci su ovo opisali rečima – sve je obrnuto od onoga što mislimo, jer ono što mislimo da je stvarno – jeste iluzija.

„Vidim Te“…

5Osnovna potreba 6. čakre je – potreba da se vidi, dok osnovni problem 6. čakre su – iluzije (svi oblici bega od stvarnosti) razdvajanje. Setimo se na trenutak kultnog jugoslovenskog filma „Lepota Poroka“ (koji je snimljen na Adi Bojani) gde se Mira Furlan susreće sa oslobađanjem svoje seksualnosti i senzualnosti koja je bila sputana tradicijom i običajima. Kao spremačica u nudističkom kampu Mira Furlan se prvo užasava sa prizorom na koji nailazi, da bi postepeno, promenila način na koji stvari vidi… Zapitajmo se sada koliko mi zapravo u realnom životu „bežimo“ od stvarnosti kroz negiranje svoje lične seksulanosti, senzulanosti, oslikane kroz golo ljudsko telo. Većina populacije na planeti Zemlji (Venera-Ljubav, Uživanje, Raj) u golom ljudskom telu vidi sramotu. Ali, ono što vidimo očima nije zapravo Istina. Istina živi na 29º Raka, na mestu u Zodijaku sa kojeg „vibrira“ i Ada Bojana. Na ovom mestu mi razvijamo svoje unutrašnje oko, i tako menjamo uverenja, oslobađamo se predrasuda, i počinjemo da živimo svoje pravo Ja! Ovaj naš novi pogled na svet je sličan kao u filmu „Avatar“, gde se prepoznaje unutrašnja priroda druge osobe kroz pozdrav „I see you“ („Vidim Te“). Boja 6. čakre je indigoplava. Menjanje stvari izmenom svojih uverenja je sposobnost Trećeg Oka, koje nastaje promenom načina na koji se vide stvari, u kojoj sama svest posmatrača menja i spoljašnji ishod događaja. Najbitnija osobina vizionara sadržana je u prirodi ove čakre – sposobnost da se stvari vide na novi način!

6Još jedna specifičnost Ade Bojane su krave koje se slobodno šetaju okolo

Od otvorenosti 6. čakre (Treće Oko) i povezanosti sa drugom čakrom (Venerom) zavisi i sposobnost ostvarivanja zamisli. Kada životna filozofija nije zasnovana na ujedinjenosti Venere i Jupitera, tada čovek vidi suprotnosti, a njegova života filozofija ga odvaja od lepote, zadovoljstva i materijalizacije. Kada čovek negira Veneru, umesto da je koristi za spajane, Venera počinje da živi odvojeno od Jupitera – pa je sve samo u Umu, Ljubav nije stvarna, a želje su samo maštarije i fantazije. I konačno – osobu jako vuče ono što odbacuje…, i tada se lako odlazi u poroke… Ova čakra se razvija i balansira meditacijom (predaja vođstva bez namere nametanja omogućava ovom delu da se uključi).

Lilit – prva Adamova žena koja je proterana iz Raja

4I na kraju, ako bacimo oko i na horoskop Crne Gore, mi nalazimo na 29 º Raka asteroid Juno, što je zapravo grčka boginja Hera, žena vrhovnog boga Zevsa! Poznato je koliko je ona tradicionalna i koliko je njoj ustanova braka bitna, no, ono sa čim se ona morala nositi su silna Zevsova neverstva. Stoga je potrebno da se i sama Hera konačno budi i skida sa sebe okove koji su je nagnali na trpljenje večnog neverstva svog ljubljenog muža Zevsa. U oslobađanju moderne Here, veliku i značajnu ulogu igra arhetip Lilit, koji se takođe sve snažnije ispoljava u ličnostima žena, koje preuzimaju vlasništvo nad svojom seksualnošću i svojim ličnim potrebama. Poznato je da je Lilit bila prva Adamova žena i da je iz Raja bila proterana jer je bila „slobodna“, jer je odbila da tokom seksualnog čina bude samo u tzv. misionarskoj pozi, tj. odbila je da generalno bude potčinjena. Svako od nas u sebi ima i Lilit i Mesec (Eva), potrebno je ove dve stvari držati u balansu, a prvi korak ka tome je u promeni uverenja i oslobađanju sebe. Balansirati u sebi i Evu i Lilit znači biti i žena majka i žena ljubavnica u isto vreme, oslobođena svih predrasuda koje nam nameće kolektivno nesvesno. Ovo je i Smisao i Svrha i same Crne Gore kao zemlje sa jakom tradicijom i običajima.

Tokom avgusta 2016 „Aktivni Odmor“ organizuje tri yoga retreata na Adi Bojani (30.jul-20.avgust,2016- Aktivni i Holistički Odmor na Adi Bojani Avgust 2016). Koristim priliku da Vas pozovem da nam se pridružite i da svi zajedno osvestimo potencijal 29º Raka! Svako jutro će biti „obojeno“ i kratkim astrološkim osvrtom na trenutno stanje na Nebu. Kao Astrolog pomoći ću Vam da harmonične aspekte iskoristimo i dan učinimo lepšim, a izazovne aspekte osvestimo i pretvorimo tamu u svetlo. Večernji časovi biće u znaku astroloških priči koje sam nazvala „Sećanje Duše“.

S’ Ljubavlju,

Smiljana.

AKTIVNI I HOLISTIČKI ODMOR SE ODVIJA U 3 SMENE:

I SMENA(30. jul – 6 avgusta)

PROGRAMI: JOGA (Instruktor: Sanja Petković) 

II SMENA(6 – 13. avgusta)

PROGRAMI: Hatha i Kundalini yoga (Sanda Lukić), I FITNES(Nenad Miković )

III SMENA(13-20. avgusta)PROGRAM: Hatha i Smeh joga(Jovan Radivojević)

Kontakt osoba: Siniša Račić

Telefon : + 381 60 44 97 111

7Smiljana Gavrančić je diplomirani astrolog istražviač i konsultant. Astrološko znanje je sticala na Institutu za Astrološka Istraživanja i Edukaciju „Johannes Kepler“, Beograd (Srbija) gde je i diplomirala oktobra 2010 godine sa tezom iz Mundane Astrologije – „Evropska Unija – In varietate concordia” (ujedinjeni u različitosti). Marta 2011 je postala ISAR CAP – međunarodni profesionalni certifkovani astrolog. Tokom školske 2010/11. u okviru postdiplomskog nivoa izučavala je Hermetičnu Astrologiju. Pre astroogije, Smiljana je studirala međunarodne odnose na pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Studije prekida kao apslovent (2006.god.) i svoj život posvećuje samo i isključivo izučavanju astrologije. Smijana je član ISAR-a (International Society for Astrological Research) i Astrološke Asocijacije Velike Britanije – AAGB (Astrological Association of Great Britain).

Smiljana je osnivač i vlasnik on-line magazina INFINITY Astrological magazine, gde zajedno sa kolegama, astrolozima, iz inostranstva, piše astrološke tekstove.

Njeni tekstovi su objavljeni u svetskim astrološkim časopisima – ISAR Jourunal (USA), The Astrological Journal (UK), The Mountain Astrologer blog (USA). Smiljana je predavač na astrološkim konferencijama u zemlji i svetu.

www.astrologsmiljanagavrancic.blogspot.com

www.infinityastrologicalmagazine.com

DVONEDELJNO JEDRENJE JONSKIM MOREM
LEFKADA, 26.08 – 02.09.2023. 02.09.- 09.09.2023. Lefkada, Antipaxos, Paxos, Krf, Sivota, Meganisi, Itaka, Kalamos, Kastos, Atokos. SAMO ZA AVANTURISTE VEDROG DUHA, NIJE PREDVIĐENO ZA TURISTE! DA BISTE JEDRILI SA NAMA, NEOPHODAN JE OPSEŽAN INTERVJU!   Jedrenje je najlepša avantura. Beg iz stereotipnog života, putovanje u geografskom smislu, ali, i duboko u sebe. Istinsko i tanano… Continue reading DVONEDELJNO JEDRENJE JONSKIM MOREM
SEMINAR ZDRAVOG ŽIVOTA SA G.NAZAROVIM U HERCEGOVINI
IVANICA, HERCEGOVINA, 14 – 19. FEBRUAR (Sretenje – praznik u Srbiji) Ivanica se nalazi na potezu između Trebinja (udaljenost 18km) i Dubrovnika (udaljenost 7 km). Karakteriše je neopisivo lep pogled na Jadransko more (zaleđe Dubrovnika), veličanstvena priroda i opojni mirisi mediteranskog lekovitog bilja. Seminar koji suštinski i iz korena menja shvatanje života. Na njemu ćete… Continue reading SEMINAR ZDRAVOG ŽIVOTA SA G.NAZAROVIM U HERCEGOVINI
KRSTARENJE SA BICIKLIZMOM SREDNJIM I SEVERNIM JADRANOM
MARŠUTA 1 ZADAR, PAG, RAB, SV. GRGUR, KRK, CRES, LOŠINJ, OLIB SMENE: I SMENA: 17- 24.06. III SMENA: 29.07-05.08.  V SMENA:19.08-26.08. MARŠUTA 2 ZADAR, PAG, RAB, LOŠINJ, OLIB, MOLAT, DUGI OTOK. SMENE: II SMENA: 24.06 – 01.07 IV SMENA: 05.08 -12.08. SMENE  05.08 – 12.08. I  19.08 – 26.08. OD 01.06. IZNOSE 650 eur  … Continue reading KRSTARENJE SA BICIKLIZMOM SREDNJIM I SEVERNIM JADRANOM
Translate »