TAI CHI I QI GONG ZA DOBRO ZDRAVLJE

Qi Gong je kineska veština koja se praktikuje više hiljada godina i pripada tradicionalnoj kineskoj medicini. To je veština laganih vežbi, jednostavnih za izvođenje i usvajanje koje ne zahtevaju fizičku snagu što je čini pristupačnom za sve ljude bez obzira na pol i godine.

Feel-Your-QiQi Gong vežbe dovode do pokretanja i kontrole unutrašnje energije (Chi), stoga se izvode radi poboljšanja i očuvanja zdravlja, vitalnosti i smirivanja uma. Lagani ritmički pokreti Qi Gonga pomažu u eliminaciji stresa, povećavaju izdržljivost i vitalnost i poboljšavaju funkciju nervnog, imunološkog, kardiovaskularnog i ostalih sistema u telu.

 

 


TAI CHI CHUAN


TaijiPanorama-8apps-2

 

Drevna kineska veština, Tai Chi Chuan se u prvo vreme učio kao borilačka veština i zarad postizanja dugovečnosti. U moderno vreme zastupljeniji je taj njegov drugi, to jest zdravstveni aspekt jer se pokazalo da vrlo pozitivno utiče na zdravlje ljudi koji ga upražnjavaju.

tai cTai Chi Chuan je veština laganih i skladnih pokreta usklađenih sa disanjem. Prilikom izvođenja pokreta usredsređujemo se i na najsitnije detalje o tome kako se krećemo, dišemo i kako usmeravamo naš um. Zahvaljujući takvom načinu vežbanja, Tai Chi Chuan pomaže u postizanju stanja smirenosti koje može da pomogne u sprečavanju i lečenju bolesti, i predstavlja integralni deo tradicionalne kineske medicine.
Koristi od vežbanja Tai Chi Chuana su višestruke: popravlja držanje tela, jača nervni sistem, eliminiše negativne emocije, jača tetive i vezivno tkivo…

PROBAJTE PO PRVI PUT OVE DREVNE VEŠTINE U PRELEPOM AMBIJENTU ADE BOJANE 1-8. i 8-15. avgusta.
Pored TAI CHI i QI GONGA, uživajte i u časovima YOGE i FITNESA.
Imamo izuzetne instruktore! Detalji na linku: https://aktivniodmor.net/dogadaji/aktivni-i-holisticki-odmor-na-adi-bojani-avgust-2015/

taichi 1111
Blagodeti vežbanja TAI CHI i QI GONG-a u prirodi
Jutro je doba dana kada se sve budi, Sunce izlazi, u prirodi biljke i životinje započinju novi dnevni ciklus a naše telo i um se pripremaju za aktivnosti koje nas očekuju u novom danu. Veoma je važno da lepo i harmonično započnemo dan. Znate onu poslovicu: „Po jutru se dan poznaje“? Tradicionalna kineska medicina nam to potvrdjuje činjenicom da se mnogi važni meridijani aktiviraju baš u jutarnjim satima i da je to idealno vreme za vežbu. Isto tako poželjno je zaspati pre 23h da bi organizam stigao da se oporavi i regeneriše.
Vežbanje Tai Chi-ja i Qi Gong-a  u prepodnevnim satima dobro je jer nas istovremeno razbudjuje i omogućava priliv nove energije. Ove lagane fizičke vežbe ne zamaraju naše telo te tako imamo dovoljno snage za novi dan.Pokreti Tai Chi-ja mogu se opisati kao fizički lagani ali energetski izuzetno moćni. Pokretanjem energije kroz meridijane jačamo svoje telo iznutra, um nam postaje bistar a duh se uskladjuje sa ritmom univerzuma. Nakon vežbanja osećamo se u harmoniji sa samim sobom i sa okolinom što nam pruža mnogo veću uspešnost u aktivnostima koje nam predstoje.
Vežbanje u prirodi povećava delotvornost Tai Chi-ja. Zauzimanje različitih položaja tela i izvodjenje odredjenih pokreta sa kvalitetom misli koji je prisutan, čine da se Tai Chi Chuan razlikuje od proste fizičke vežbe. Opušteno i produbljeno disanje na svežem vazduhu ima mnogo bolje efekte na naše zdravlje, nego kada se praktikuje u zatvorenom prostoru.

Koristi po zdravlje:
Mnoga naučna istraživanja potvrdjuju blagotvornost ovih vežbi. Tako se Tai Chi primenjuje kod reumatizma, osteoporoze, u rehabilitaciji nakon moždanog i srčanog udara i mnogim drugim oboljenjima. Jača srce, reguliše krvni pritisak, pomaže kod tegoba u menopauzi i uopšte uskladjuje psihofizičko stanje organizma. On predstavlja put zdravlja i dugovečnosti i veliki je pokretač razvoja na duhovnom planu.

CYCLING & ROADTRIPPING ROVINJ I ISTRA I KONCERTI U PULI
ROVINJ, BRIONI, FAŽANA, MOTOVUN, PIRAN I PREMANTURA, 27.07 – 03.08. 2024. PROGRAM SA SAVREMENE I USPEŠNE ŽENE I MUŠKARCE VEDRE ENERGIJE I NJIHOVU DECU ZA POJEDINCE ILI PORODICE INDIVIDUALCE, AUTENTIČNE I URBANE LJUDE SAMO ZA AVANTURISTE I KOSMOPOLITE! TOKOM NAŠEG DOGAĐJA, U PULSKOJ ARENI DEŠAVAJU SE KONCERTI LENNY KRAVITZA I DURAN DURAN. MNOGI OD DO… Continue reading CYCLING & ROADTRIPPING ROVINJ I ISTRA I KONCERTI U PULI
SEMINAR ZDRAVOG ŽIVOTA SA G.NAZAROVIM U HERCEGOVINI
IVANICA, HERCEGOVINA, 14 – 19. FEBRUAR (Sretenje – praznik u Srbiji) Ivanica se nalazi na potezu između Trebinja (udaljenost 18km) i Dubrovnika (udaljenost 7 km). Karakteriše je neopisivo lep pogled na Jadransko more (zaleđe Dubrovnika), veličanstvena priroda i opojni mirisi mediteranskog lekovitog bilja. Seminar koji suštinski i iz korena menja shvatanje života. Na njemu ćete… Continue reading SEMINAR ZDRAVOG ŽIVOTA SA G.NAZAROVIM U HERCEGOVINI
VIKEND AVANTURA U SKI CENTRU TORNIK – ZLATIBOR
TORNIK, ZLATIBOR SKIJANJE, ŠKOLA SKIJANJA ILI BLEJA ZA NESKIJAŠE 🙂 TERMINI : VIKEND 27 – 29. 01. 2023. VIKEND 03 – 05. 02. 2023. PRAZNIK SRETENJE 15 – 18.02.2023. Ski centar „Tornik“ je najveće skijalište na Zlatiboru. Udaljen je od turističkog centra Zlatibora 9 kilometara. Nalazi se na nadmorskoj visini od 1.110 – 1.490 metara.… Continue reading VIKEND AVANTURA U SKI CENTRU TORNIK – ZLATIBOR
Translate »