SVEST – SVESNOST, KLINIČKA ISKUSTVA

Dugo sebi postavljam pitanje, kada smo svesniji, kada smo budni ili kada spavamo?

Kao i svaki anesteziolog, imala sam različitih iskustava sa pacijentima u anesteziji.
Ne tako retko, prepričavali su delove naših razgovora u sali, a da pri tom nisu osetili nikakve bolove ili druge senzacije.
Mnogo ređe, bilo je i onih koji su mi opisivali slike iz sale, koje nisu mogli imati pre uspavljivanja.

Dok sam radila sa životno ugroženim bolesnicima, nisam imala prostora za proučavanje tih fenomena. Ali, kako su se moja interesovanja pomerala sa čisto fizičkog, prema ostalim aspektima čovekovog bića, tako se i stvarnost pobrinula  da me dovede na kliniku koja se bavi estetikom.
Na prvi pogled, neobičan zaokret za nekoga ko se intenzivno bavi duhovnim rastom, ali… uskoro sam shvatila da sam na pravom mestu!
Na mestu pokreta duše koja nas vodi u prekrajanja telesnog.
Kao iskusni anesteziolog, pored vođenja anestezije, imala sam mogućnost da pratim i sve one “paralelne svetove” o kojima su mi moji pacijenti govorili, jer su fizička tela bila u daleko boljoj kondiciji nego u urgentnom hirurgiji.
Posle 7 godina zapažanja i sprovedenih prospektivnih istraživanja, slika se upotpunila…..

Kao i u prirodnom snu, duša izlazi iz fizičkog tela
.
Ali ne odlazi daleko, već je tu sasvim blizu… Čuva fizičko telo, jer ga sečemo.
Ali sa tog mesta vidi i čuje…sve što se dešava u sali. I pamti. I veruje!
Tokom buđenja iz anestezije, kako se nivo budnosti diže, tako se sećanje gubi, svesnost biva potisnuta budnośću.

123_3d2f6

Ali sve ono sto se dešavalo, biva zabeleženo. Oporavak i tok bolesti, bivaju određeni našim stavovima koje izgovaramo tokom operacije. Obraćajući se jedni – drugima kolegama, ubeđeni da nas niko drugi ne čuje..
Duša pamti…i utiskuje u telo sve izgovoreno i neizgovoreno. Duša veruje nama, svojim odabranim doktorima.
Verom u dobar ishod naših intervencija, dajemo putokaz i našim pacijentima.. Na više nivoa.
Autor teksta: Dr Katarina Rakita

katarinaDr Katarina Rakita:
Posle 25 godina kliničkog iskustva kao specijalista anestezije, reanimacije i intenzivne terapije , radeći sa najtezim i kritično obolelim bolesnicima i posle uspešno završene edukacije za sistemskog porodičnog terapeuta metode Porodični raspored – poredak ljubavi, na jedan novi, integrativni način pristupamo pojedincu, pronalazeći skrivene dinamike, uronjene u nesvesni deo nase ličnosti, koje nas, ako dovoljno dugo traju ili su dovoljno intenzivne, na kraju razboljevaju i na fizičkom nivou. Koristeći morfogenetsko polje, kao neinvazivnu i potpuno neškodljivu dijagnostiku,dobijamo mogućnost da proniknemo u uzroke bolesti, koji su ponekad vezani trasngeneracijski.
Prijavite se za radionicu PORODIČNOG RASPOREDA – PORETKA LJUBAVI, koja se održava 20- marta u Zemunu.(kliknuti na osenčen link)

CYCLING & ROADTRIPPING ROVINJ I ISTRA I KONCERTI U PULI
ROVINJ, BRIONI, FAŽANA, MOTOVUN, PIRAN I PREMANTURA, 27.07 – 03.08. 2024. PROGRAM SA SAVREMENE I USPEŠNE ŽENE I MUŠKARCE VEDRE ENERGIJE I NJIHOVU DECU ZA POJEDINCE ILI PORODICE INDIVIDUALCE, AUTENTIČNE I URBANE LJUDE SAMO ZA AVANTURISTE I KOSMOPOLITE! TOKOM NAŠEG DOGAĐJA, U PULSKOJ ARENI DEŠAVAJU SE KONCERTI LENNY KRAVITZA I DURAN DURAN. MNOGI OD DO… Continue reading CYCLING & ROADTRIPPING ROVINJ I ISTRA I KONCERTI U PULI
SEMINAR ZDRAVOG ŽIVOTA SA G.NAZAROVIM U HERCEGOVINI
IVANICA, HERCEGOVINA, 14 – 19. FEBRUAR (Sretenje – praznik u Srbiji) Ivanica se nalazi na potezu između Trebinja (udaljenost 18km) i Dubrovnika (udaljenost 7 km). Karakteriše je neopisivo lep pogled na Jadransko more (zaleđe Dubrovnika), veličanstvena priroda i opojni mirisi mediteranskog lekovitog bilja. Seminar koji suštinski i iz korena menja shvatanje života. Na njemu ćete… Continue reading SEMINAR ZDRAVOG ŽIVOTA SA G.NAZAROVIM U HERCEGOVINI
VIKEND AVANTURA U SKI CENTRU TORNIK – ZLATIBOR
TORNIK, ZLATIBOR SKIJANJE, ŠKOLA SKIJANJA ILI BLEJA ZA NESKIJAŠE 🙂 TERMINI : VIKEND 27 – 29. 01. 2023. VIKEND 03 – 05. 02. 2023. PRAZNIK SRETENJE 15 – 18.02.2023. Ski centar „Tornik“ je najveće skijalište na Zlatiboru. Udaljen je od turističkog centra Zlatibora 9 kilometara. Nalazi se na nadmorskoj visini od 1.110 – 1.490 metara.… Continue reading VIKEND AVANTURA U SKI CENTRU TORNIK – ZLATIBOR
Translate »