Jovan Radivojević: Od fudbalera do joga instruktora

… Danas sam joga instruktor, smeh joga lider i običan čovek, posle 16 godina profesionalnog bavljenja fudbalom.
Pre neki dan čitam izjavu poznatog fudbalskog trenera: ne želi da priča o revanšu jer je to negativna reč, podseća na poraz i loše trenutke, a predstojeću utakmicu vidi kao priliku, prilika govori o optimizmu, o sigurnosti, poverenju.
Onima koji ne čitaju sportsku štampu ovo možda i ne upada u oči. Međutim, ja nisam mogao da verujem šta čitam. Da, moguće je! Očekujem da će uskoro i sportski komentatori početi da prenose utakmice na ovaj način, da će isijavati optimizam ispunjeni poverenjem. Da će iz sportskog rečnika ispasti izrazi kao što su: pripreme (kao za rat), jurišanje na pobedu, potući protivnika…

Jovan slika OFK BeogradNa fotorafiji u sredini: Jovan Radivojević

Pre desetak godina kada je jedan slavni trener počeo javno da priča o vežbama joge i meditacije, nailazio je na nepovrenje i podsmeh. Ako su ga u početku ismevali, posle više osvojenih titula sa raznim ekipama verujem da su se svi treneri sveta bar na trenutak zamislili.

Kao što verujem da svi sportisti, s potrebom da napreduju, osećaju zahvalnost prema jednom od najvećih tenisera svih vremena kad iskreno priča o tome šta ga razlikuje od ostalih. To nije fizički trening, to je mentalna snaga koju je izgradio jogom i meditacijom. Profesionalni sportisti danas treniraju od malena, neprestano, svakodnevno. Nemoguće je više tenirati. I opet, mnogi od njih ne daju svoj maksimum kada je to najvažnije, na utakmici/takmičenju. Pucaju, kidaju se mišići, ligamenti, lome kosti… Napisano je mnogo radova na tu temu, postoje sportske grane medicine i psihologije.

10013300_275679105930803_1314598150_n
I naučnici se danas slažu u onome do čega su u dalekoj prošlosti došli jogini: do spoznaje da se telo, duh i životna energija mogu usklađivati, usavršavati, da se njima u određenoj meri može upravljati. Ako si duhom snažan, otvoren, flekisibilan, ispunjen, srećan, tvoje telo biće nepovredivo. Važi i obrnuto, elastično telo, menja te iz korena.
Fudbal sam počeo da treniram u detinjstvu. Volim fudbal i moj fudbalski život bio je ispunjen velikim radostima. Igrao sam u mnogim klubovima, trenirao sam sa mnogo dobrih fudbalera i trenera. Naravno, i loših, da budem iskren. Ali, vredelo je. To sam ja.

jovan 2
Jednoga dana 2011. godine (imam zapisan datum u svom dnevniku :)), u Čačku, otišao sam na jogu. Od tada nisam prestao da vežbam. Igrao sam mnogo bolje, osećao sam se mnogo bolje, brže se oporavljao, nisam više imao povrede, počeo sam drugačije da razumem šta se dešava na fudbalskom terenu. Prisetio sam se šta je ono što me je privuklo fudbalu. Ne žeđ za pobedom, ne strah od poraza, nego duh igre. To je ono što sportista ponekad zaboravi, a to je sama suština sporta.
Vratio sam se u Novi Sad, vežbao sam jogu i dalje. Pohađao sam časove, radionice, seminare, joga festivale i sreo aštanga jogu, hata jogu, kundalini jogu, smeh jogu, jogu u svakodnevnom životu, art jogu similiris…
Iz želje da iskustvo vežbanja joge koje mi je donelo fizičko zdravlje, duhovni i emotivni mir podelim sa drugima, postao sam instruktor joge. Diplomirao sam 2015. radom Joga i sport. Uskoro sam prestao da igram fudbal, nije mi bilo teško da se odvojim od onoga što je do tada predstavljalo moj život.
Sada živim u Titelu, u prelepom mirnom gradiću na Tisi. Potkrovlje porodične kuće preuredio sam u salu za vežbanje. Tu od septembra 2015. držim jogu. Pre samo nekoliko godina joga je bila i u Novom Sadu retkost. Sada nas u Srbiji ima mnogo, radujem se tome i ponosno zaokružujem Titel na mapi sveta gde se vežba joga.
Moj stil je hata joga koju prema potrebi prilagođavam početnicima, starijima ili naprednim vežbačima. Obuhvata opuštanje, asane i pranajamu.

jovan 3
Jednog dana u Novom Sadu otišao sam na radionicu joge smeha. Otišao sam ne znajući šta da očekujem, i bez očekivanja. Ni sam ne znam zašto sam počeo da se smejem, smejao sam se i smejao, kao razdragano dete… Jedna po jedna maska ozbiljnosti padala je sa lica i uskoro je cela sala odjekivala od glasnog smeha. Osetio sam koliko je smeh moćan! Smejanje je deo moje prirode, postao sam lider smeh joge i u Titelu održavam i časove smeh joge.
Nedavno sam bio na radionici kundalini joge i od tada je kundalini joga uključena u moju svakodnevnu praksu. Kad dođe vreme za to, postaću  instruktor kundalini joge.
Sad sve planove ostavljam po strani. U meni je mnogo života. Prekidam pisanje, želim da uživam u sadašnjem trenutku, krećem na kupanje u hladnoj Tisi.
To sam ja – običan čovek 🙂

jovan smeh

Jovan Radivojević – joga instruktor

 

Tokom treće nedelje avgusta vodiću joga časove na Adi Bojani, na yoga retreat-u u organizaciji Aktivnog Odmora.
Pridružite nam se! 🙂

CYCLING & ROADTRIPPING ROVINJ I ISTRA I KONCERTI U PULI
ROVINJ, BRIONI, FAŽANA, MOTOVUN, PIRAN I PREMANTURA, 27.07 – 03.08. 2024. PROGRAM SA SAVREMENE I USPEŠNE ŽENE I MUŠKARCE VEDRE ENERGIJE I NJIHOVU DECU ZA POJEDINCE ILI PORODICE INDIVIDUALCE, AUTENTIČNE I URBANE LJUDE SAMO ZA AVANTURISTE I KOSMOPOLITE! TOKOM NAŠEG DOGAĐJA, U PULSKOJ ARENI DEŠAVAJU SE KONCERTI LENNY KRAVITZA I DURAN DURAN. MNOGI OD DO… Continue reading CYCLING & ROADTRIPPING ROVINJ I ISTRA I KONCERTI U PULI
SEMINAR ZDRAVOG ŽIVOTA SA G.NAZAROVIM U HERCEGOVINI
IVANICA, HERCEGOVINA, 14 – 19. FEBRUAR (Sretenje – praznik u Srbiji) Ivanica se nalazi na potezu između Trebinja (udaljenost 18km) i Dubrovnika (udaljenost 7 km). Karakteriše je neopisivo lep pogled na Jadransko more (zaleđe Dubrovnika), veličanstvena priroda i opojni mirisi mediteranskog lekovitog bilja. Seminar koji suštinski i iz korena menja shvatanje života. Na njemu ćete… Continue reading SEMINAR ZDRAVOG ŽIVOTA SA G.NAZAROVIM U HERCEGOVINI
VIKEND AVANTURA U SKI CENTRU TORNIK – ZLATIBOR
TORNIK, ZLATIBOR SKIJANJE, ŠKOLA SKIJANJA ILI BLEJA ZA NESKIJAŠE 🙂 TERMINI : VIKEND 27 – 29. 01. 2023. VIKEND 03 – 05. 02. 2023. PRAZNIK SRETENJE 15 – 18.02.2023. Ski centar „Tornik“ je najveće skijalište na Zlatiboru. Udaljen je od turističkog centra Zlatibora 9 kilometara. Nalazi se na nadmorskoj visini od 1.110 – 1.490 metara.… Continue reading VIKEND AVANTURA U SKI CENTRU TORNIK – ZLATIBOR
Translate »