TOMA – OD MRAKA DO SVETLA

Leta gospodnjeg na Adi Bojani

Bila je to možda peta ili šesta godina organizacije aktivnih odmora. Na junskom yoga retreatu, pojavio se neobičan čovek. Zvao se Toma. Dobar deo života, bavio se mutnim poslovima. Već prvog dana, došli smo u klinč, jer je kao veliki šmeker i švalerčina, očekivao da ga smestim u sojenicu sa ženama.
Već sat nakon nesporazuma, videvši koliko je ekipa ležerna i vesela, opustio se. Prišao mi i izvinio se.
Kako su dani prolazili, osmeh mu nije silazio sa usana. Više puta mi je pomenuo da sam veliki car, kad umem toliko vedrih i šašavih ljudi da okupim na jednom mestu.

Negde, trećeg dana, uz koju kapljicu alkohola i koji dim veselih cigara, otvorio nam se. Pričao nam je o svojoj prošlosti, kada je u Španiji bio mozak operacija pljačke muzeja i draguljarnica. Par godine pre dolazak na događaj stigao ga je rak grla. Doživeo je katarzu i okrenuo se drugačijem životu.
Pink panter, glavom i bradom, na mom događaju, zatreperio sam od neverice i uzbuđenja. Čovek koji je živeo sa one strane zakona.
Nisam imao nikakvih predrasuda. Stisnuo sam mu ruku i zagrlio ga.
Vedrina ga je pratila, tokom ovog, a i brojnih narednih događaja. Bio mi je lojalni klijent i obožavao sam ga.

Na isti događaj prijavio se, takođe neobičan čovek iz Crne Gore. Tokom razgovora koji je prethodio njegovom dolasku, i uz najveći trud, nisam nalazio  poveznicu njega sa yoga retreatom, koji sam organizovao.
Prvog dana javio se da kasni. Zbog poslovnih obaveza, stiže sutra. Sutra se javio da stiže prekosutra. I tako u narednih par dana, sve do 5. kad se pojavio. Tokom svakog od razgovora, iznosio sam mu detaljne planove aktivnosti, kako bih ih uklopio sa njegovim, obećanim dolaskom. Čekao sam ga danima. Krao mi je vreme, koje sam želeo da provodim u razgovorima i skitanjima sa gostima. Kad je stigao, iako je do kraja eventa, ostalo svega 2 dana, ekspresno se socijalozovao. Bio je oduševljen ekipom. Na jednom od partija koje smo pravili na sojenici, fotografisao je vesele članove grupe. Fokusirao se na dve lepe žene koje su đuskale i iz fotografisanog materijala, montirao mini animirani film, kao da se između te dve žene desila lezbijska scena. Kikotao se i pokazao mi. Kiselo sam se nasmejao i pomislio da je među nama opasan i mračan um.

Događaj se završio. Grupa se rastala u ljubavi i suzama.
Mesec nakon toga, došao sam u privatnom svojstvu na Adu Bojanu i na plaži sreo prijateljicu, koja je ujedno i rentijerka jedne od sojenica. Bila je u društvu svog partnera, kapetana drževne bezbednosti pri policiji. Posle razmena toplih reči i pozdrava, upitao me je znam li ko mi je bio gost na junskom retreatu. Znajući čime se bavi i gde radi, upitao sam ga jel Toma? “Da, Toma”! “Znaš li čime se on bavi”?
Pljačkom draguljarnica i muzeja, odgovorio sam lakonski i uz osmeh. Šokirao sam ga! On je moj uvaženi gost i JA nisam ON. Prokomentarisao je kako smo imali skrivenu policijsku pratnju, tokom našeg izleta do Skadra.
Sa Tomom sam se sreo pola godine kansije na piću, kad mi je doneo novac za rezervaciju zimovanja. Evocirali smo upomene sa letovanja. U jednom trenutku, dotakli smo se čoveka koji je došao na događaj sa zakašnjenjem. Toma mi je rekao da je dotični došao sa zadatkom, saznao je to iz krimi krugova. Da proveri da li smo sekta i da promatra Tomino ponašanje.
Do tad nisam mislio, niti verovao, da ovako razgragan posao može biti preozbiljno shvaćen i praćen od strane institucija i država.

Toma je prošle godine preminuo od posledica Korona virusa. Voleo sam ga iskreno i sa žaloću sam primio vest.

Bio je ljudina, a njegov žiotni vek dugačak put od tame do svetla.

Siniša, aktivniodmor.net

 

CYCLING & ROADTRIPPING ROVINJ I ISTRA I KONCERTI U PULI
ROVINJ, BRIONI, FAŽANA, MOTOVUN, PIRAN I PREMANTURA, 27.07 – 03.08. 2024. PROGRAM SA SAVREMENE I USPEŠNE ŽENE I MUŠKARCE VEDRE ENERGIJE I NJIHOVU DECU ZA POJEDINCE ILI PORODICE INDIVIDUALCE, AUTENTIČNE I URBANE LJUDE SAMO ZA AVANTURISTE I KOSMOPOLITE! TOKOM NAŠEG DOGAĐJA, U PULSKOJ ARENI DEŠAVAJU SE KONCERTI LENNY KRAVITZA I DURAN DURAN. MNOGI OD DO… Continue reading CYCLING & ROADTRIPPING ROVINJ I ISTRA I KONCERTI U PULI
SEMINAR ZDRAVOG ŽIVOTA SA G.NAZAROVIM U HERCEGOVINI
IVANICA, HERCEGOVINA, 14 – 19. FEBRUAR (Sretenje – praznik u Srbiji) Ivanica se nalazi na potezu između Trebinja (udaljenost 18km) i Dubrovnika (udaljenost 7 km). Karakteriše je neopisivo lep pogled na Jadransko more (zaleđe Dubrovnika), veličanstvena priroda i opojni mirisi mediteranskog lekovitog bilja. Seminar koji suštinski i iz korena menja shvatanje života. Na njemu ćete… Continue reading SEMINAR ZDRAVOG ŽIVOTA SA G.NAZAROVIM U HERCEGOVINI
VIKEND AVANTURA U SKI CENTRU TORNIK – ZLATIBOR
TORNIK, ZLATIBOR SKIJANJE, ŠKOLA SKIJANJA ILI BLEJA ZA NESKIJAŠE 🙂 TERMINI : VIKEND 27 – 29. 01. 2023. VIKEND 03 – 05. 02. 2023. PRAZNIK SRETENJE 15 – 18.02.2023. Ski centar „Tornik“ je najveće skijalište na Zlatiboru. Udaljen je od turističkog centra Zlatibora 9 kilometara. Nalazi se na nadmorskoj visini od 1.110 – 1.490 metara.… Continue reading VIKEND AVANTURA U SKI CENTRU TORNIK – ZLATIBOR
Translate »