SANJA ČOLIĆ – SLOBODNA, SAMO SVOJA

Joga je kao muzika: ritam tela, melodija uma i harmonija duše stvaraju simfoniju života. Kakvu kompoziciju ti živiš kroz jogu i asane?

Kompoziciju sklada , unutrašnjeg sjedninjena tela i uma. Tada sam sigurna da je to pravo istinito stanje.

Kažu da joga pomaže da se otkrije sloboda kakvu nismo ni sanjali da postoji. Koliko je za tebe to istina i koju i kakvu je slobodu tebi joga donela?

Apsolutna istina, sloboda u svakom smislu te reči, sloboda mišljenja, sloboda pokreta, sloboda življenja.Kada sam počela da je praktikujem, nisam imala predstavu koje sve dobrobiti može da mi donese. Danas zaista mogu da konstatujem, da je joga put slobode, da dođemo do svog sopstvenog bića.

 Da li ti poznavanje svog tela i načina na koji funkcioniše poput mehanizma pomaže da jasnije sagledaš svet oko sebe, da se metaforički lakše krećeš kroz život, kao što se lakše krećeš kroz prostor?

Ne samo poznavanje već i ono što je mnogo važnije –  prihvatanje svoga tela. Stekla sam budnost, prisutnost, oslobadjanje od stega koje smo pokupili iz svoje sredine, porodice, što smatram veoma bitnim, jer tek kada se oslobodimo  svega toga, možemo doći do onoga što je suštinski naše. To me je dovelo do toga da prihvatim i zavolim sebe. Ne možemo voleti druge ukoliko nemamo ljubav prema sebi.

Joga nas uči da icelimo ono što ne moramo da trpimo i da podnosimo ono što ne možemo da iscelimo. Kako tebi joga pomaže u održavanju zdravlja i vitalnosti?

Telo je naš hram u koji uglavnom pospremimo mnošto svakodnevnih dogadjanja. Znamo da nam naš um može pomoći da ozdravimo ali i da se razbolimo, takodje i misli i emocije igraju veoma bitnu ulogu u svemu tome. Kada imam svesnu razvijenu sposobnost obračanja pažnje na odredjenu vrstu misli, emocija, onda samim tim imam mogućnost i da jasno vidim. Neki ljudi to čine prirodno (mada su retki), a neki na tome godinama rade. Ja to uspevam zahvaljujući yogi, meditaciji, relaksaciji, tai chi ili qi gongu.

Joga nije samo trening, već rad na sebi. Kako su se tebi pomerale granice tela i uma praktikujući jogu?

Često na časovima govorim ljudima koji se prvi put susreću sa jogom da ona nije nikakav trening i da ono što mogu dobiti od joge je mnogo više od onoga što će uraditi na jednom ili na nekoliko časova. Joga je stil, nauka o životu, nešto sa čim rastemo. Jedan od načina da dodjemo do sebe. Doprinela je mom samopouzdanju, pogledu na sebe i svet oko sebe. Spoznaji da granice ne postoje. Granice su tamo gde ih sami postavimo. Bitno je da promenimo odnos prema zahtevima koje život postavlja pred nas, jer to nije ono što nas uništava, troši, ubija. To je ono što otvara prostor da se granice, kroz iskustvo i razumevanje prošire.

IMG_3928 low

Šta te najviše održava u ritmu?

Posvećenost je ono što održava joga položaj, kad odlučimo da nećemo pasti. Duhovnost je ono što nam daje snagu da istrajemo, napisala je Merilin Galan, veliki zaljubljenik u jogu. Baš tako je i u vezi: uz posvećenost ne tonemo, već napredujemo, a uz duhovnost trajemo. Stoga bih izdvojila ove tri stvari koje me održavaju u ritmu.

Da li je prihvatanje svog tela prvi korak ka njegovom usavršavanju?

Kada počnemo da prihvatimo i volimo sebe take kakvi jesmo, sa svim manama i vrlinama, tada možemo i da ga usavršavamo. S tim što smatram da usavršavanje sebe (ne ega) iznutra, doprinosi i usavršavanju našeg spoljašnjeg tela.

Biografija i kontakt:  Sanja Čolić

Sa Sanjinog časa:

Intervju preuzet iz Sensa magazina (novembar 2015)
Fotografije: Dragana Paramentić

YOGA & HIKING U KRUGU LJUBAVI
IMANJE KRUG LJUBAVI – Nožičko, 40 km od Banja Luke – 11 – 13.08.2023. YOGA & HIKING Događaj za ljude koji žele da osete mir, slobodu i tišinu! *SMEŠTAJ – IMANJE KRUG LJUBAVI *PROGRAM:   ★ ČASOVE JOGE VODI SANJA ČOLIĆ Licencirani je instruktor hatha joge sa međunarodno priznatim sertifikatom. Završila školu za joga instruktore… Continue reading YOGA & HIKING U KRUGU LJUBAVI
LOVE IS IN THE AIR – YOGA RETREAT NA ADI BOJANI
ADA BOJANA – O1.08 – 08.08.2023. JOGA RETREAT Događaj koji ima za cilj da te oslobodi, podstakne, ohrabri i inspiriše na Ljubav! DOŽIVI LJUBAV KOJA STRUJI VAZDUHOM ADE BOJANI!     Dan započinje osmehom i jogom i traje najmanje do zalaska sunca. Zamislite  sunce koje miluje, nepregledno prostranstvo mora i peska, horizont. Popodnevni zvuk zrikavaca,… Continue reading LOVE IS IN THE AIR – YOGA RETREAT NA ADI BOJANI
JEDRENJE JONSKIM MOREM
LEFKADA 01.07 – 08.07.2023. LEFKADA – ITAKA – KEFALONIJA – KALAMOS – KASTOS – ATOKOS     SAMO ZA AVANTURISTE VEDROG DUHA, NIJE PREDVIĐENO ZA TURISTE DA BISTE JEDRILI SA NAMA, NEOPHODAN JE OPSEŽAN INTERVJU!   Jedrenje je najlepša avantura i sjajno iskustvo, jer izlazimo iz svoje zone komfora i učimo da prihvatimo nove izazove.… Continue reading JEDRENJE JONSKIM MOREM
Translate »