SANJA ČOLIĆ – SLOBODNA, SAMO SVOJA

Joga je kao muzika: ritam tela, melodija uma i harmonija duše stvaraju simfoniju života. Kakvu kompoziciju ti živiš kroz jogu i asane?

Kompoziciju sklada , unutrašnjeg sjedninjena tela i uma. Tada sam sigurna da je to pravo istinito stanje.

Kažu da joga pomaže da se otkrije sloboda kakvu nismo ni sanjali da postoji. Koliko je za tebe to istina i koju i kakvu je slobodu tebi joga donela?

Apsolutna istina, sloboda u svakom smislu te reči, sloboda mišljenja, sloboda pokreta, sloboda življenja.Kada sam počela da je praktikujem, nisam imala predstavu koje sve dobrobiti može da mi donese. Danas zaista mogu da konstatujem, da je joga put slobode, da dođemo do svog sopstvenog bića.

 Da li ti poznavanje svog tela i načina na koji funkcioniše poput mehanizma pomaže da jasnije sagledaš svet oko sebe, da se metaforički lakše krećeš kroz život, kao što se lakše krećeš kroz prostor?

Ne samo poznavanje već i ono što je mnogo važnije –  prihvatanje svoga tela. Stekla sam budnost, prisutnost, oslobadjanje od stega koje smo pokupili iz svoje sredine, porodice, što smatram veoma bitnim, jer tek kada se oslobodimo  svega toga, možemo doći do onoga što je suštinski naše. To me je dovelo do toga da prihvatim i zavolim sebe. Ne možemo voleti druge ukoliko nemamo ljubav prema sebi.

Joga nas uči da icelimo ono što ne moramo da trpimo i da podnosimo ono što ne možemo da iscelimo. Kako tebi joga pomaže u održavanju zdravlja i vitalnosti?

Telo je naš hram u koji uglavnom pospremimo mnošto svakodnevnih dogadjanja. Znamo da nam naš um može pomoći da ozdravimo ali i da se razbolimo, takodje i misli i emocije igraju veoma bitnu ulogu u svemu tome. Kada imam svesnu razvijenu sposobnost obračanja pažnje na odredjenu vrstu misli, emocija, onda samim tim imam mogućnost i da jasno vidim. Neki ljudi to čine prirodno (mada su retki), a neki na tome godinama rade. Ja to uspevam zahvaljujući yogi, meditaciji, relaksaciji, tai chi ili qi gongu.

Joga nije samo trening, već rad na sebi. Kako su se tebi pomerale granice tela i uma praktikujući jogu?

Često na časovima govorim ljudima koji se prvi put susreću sa jogom da ona nije nikakav trening i da ono što mogu dobiti od joge je mnogo više od onoga što će uraditi na jednom ili na nekoliko časova. Joga je stil, nauka o životu, nešto sa čim rastemo. Jedan od načina da dodjemo do sebe. Doprinela je mom samopouzdanju, pogledu na sebe i svet oko sebe. Spoznaji da granice ne postoje. Granice su tamo gde ih sami postavimo. Bitno je da promenimo odnos prema zahtevima koje život postavlja pred nas, jer to nije ono što nas uništava, troši, ubija. To je ono što otvara prostor da se granice, kroz iskustvo i razumevanje prošire.

IMG_3928 low

Šta te najviše održava u ritmu?

Posvećenost je ono što održava joga položaj, kad odlučimo da nećemo pasti. Duhovnost je ono što nam daje snagu da istrajemo, napisala je Merilin Galan, veliki zaljubljenik u jogu. Baš tako je i u vezi: uz posvećenost ne tonemo, već napredujemo, a uz duhovnost trajemo. Stoga bih izdvojila ove tri stvari koje me održavaju u ritmu.

Da li je prihvatanje svog tela prvi korak ka njegovom usavršavanju?

Kada počnemo da prihvatimo i volimo sebe take kakvi jesmo, sa svim manama i vrlinama, tada možemo i da ga usavršavamo. S tim što smatram da usavršavanje sebe (ne ega) iznutra, doprinosi i usavršavanju našeg spoljašnjeg tela.

Biografija i kontakt:  Sanja Čolić

Sa Sanjinog časa:

Intervju preuzet iz Sensa magazina (novembar 2015)
Fotografije: Dragana Paramentić

OHRIDSKE BISERNE AVANTURE
JEDRENJE, WAKEBOARDING, PLANINARENJA, VOŽNJA BRODIĆEM, SUP BOARDING, ISTRAŽIVANJE LEPOTA I POVEZIVANJE SA PRIRODOM 15 – 22.07.2023. Ohridsko jezero jedno je od najstarijih, najvećih i najdubljih jezera na svetu! Sa pravom nosi epitet makedonskog sltakovodnog mora ne samo iz razloga što čini okosnicu letnjeg turizma, već i zato što zauzima površinu od oko 358 km2. Upravo… Continue reading OHRIDSKE BISERNE AVANTURE
VIKEND AVANTURA U SKI CENTRU TORNIK – ZLATIBOR
TORNIK, ZLATIBOR SKIJANJE, ŠKOLA SKIJANJA ILI BLEJA ZA NESKIJAŠE 🙂 TERMINI : VIKEND 20 – 22.01.2023. VIKEND 27 – 29.01.2023. PRAZNIK SRETENJE 15 – 18.02.2023. Ski centar „Tornik“ je najveće skijalište na Zlatiboru. Udaljen je od turističkog centra Zlatibora 9 kilometara. Nalazi se na nadmorskoj visini od 1.110 – 1.490 metara. Na ovom skijalištu ima… Continue reading VIKEND AVANTURA U SKI CENTRU TORNIK – ZLATIBOR
NOVOGODIŠNJI SEMINAR ZDRAVOG ŽIVOTA SA G. NAZAROVIM NA LOŠINJU
OSTRVO LOŠINJ, 30.12. 2022 – 03.01. 2023. Seminar koji suštinski i iz korena menja shvatanje života. Na njemu ćete dobiti alate da unapredite zdravlje, redukujete prekomernu telesnu masu, smanjite stres, povećate imunitet, poboljšate varenje, izbistrite misli, postanete efikasniji i produktivniji u životu. Seminar iziskuje potpunu posvećenost i dosta fizičke aktivnosti. O LOŠINJU Treće ostrvo u… Continue reading NOVOGODIŠNJI SEMINAR ZDRAVOG ŽIVOTA SA G. NAZAROVIM NA LOŠINJU
Translate »