GASTRONOMIJA SVETA – RADIONICA TAJLANDSKE HRANE

GASTRONOMIJA SVETA – RADIONICA PRIPREME TAJLANDSKE HRANE

Beograd, subota 07. mart 2020 od 16:30 – 19:30 h

Mesto održavanja:

Prodavnica zdrave hrane
Cvetkova pijaca (prvi pasaž iz Vjekoslava Kovača ka Maxi prodavnici)

Lokacija na mapi: kliknuti ovde  (na mestu nekadašnje prodavnice Shop&Go)

Prijavite se na fb događaj, pozovite prijatelje i pratite obaveštenja: kliknite ovde

★ INFORMACIJE I REZERVACIJE:

Siniša Račić, tel/viber/whats app: +381 60 449 71 11;

e-mail: office@aktivniodmor.net

TAJLANDSKA HRANA – URBANA RAPSODIJA UKUSA

Gotovo da različitih kuhinja ima i više nego država na svetu. Na svakom putovanju hrana je neizostavan doživljaj i potrebno je da probate makar jedno jelo, koje će vas približiti tamošnjoj kulturi. Lokalni specijaliteti nekih zemalja predstavljaju sam vrh svetske gastronomije. U seriji tematskih radionica, koje pripremamo za sve gurmane i sladokusce, prva u nizu je magično putovanje na mistični Tajland.

 

Tajlandska kuhinja je savršen spoj vekovima starih uticaja Istoka i Zapada. Zanosna i zavodljiva, aromatična i koloritna tajlandska kuhinja, „zemlje hiljadu osmeha“ donosi jedinstveni balans kiselih i slatkih, intenzivnih i blagih, slatkih i gorkih, ljutih i pikantnih ukusa.
Istovremeno, tajlandska kuhinja je veoma lagana, sa malim procentom masti, a visoke nutritivne vrednosti. Priprema se kroz krtaku termičku obradu sa pregršt začina, malo ulja i puno poznatog i nepoznatog povrća i voća. Specifičnost ove kuhinje upućuje na upotrebu različitih sastojaka i namirnica i time neke sasvim uzbudljive kombinacije.

 

★ O RADIONICI:

Namenjena je svima koji bi želeli da nauče da pripremaju uzbudljiva, maštovita i ukusna jela sa tajlandskog podneblja. Takođe je namenjena i onima koji žele da promene način ishrane, da u svoju kuhinju uvedu ili dodaju nešto drugačije i raznovrsnije. Tajlandska kuhinja osvaja i mirisom i ukusom, bojama i neobičnim kombinacijama.

Na radionici se priprema hrana sa puno voća i povrća, ribe i plodovima mora. Veoma je lagana, a karakteriše je jednostavna priprema sa niskim sadržajem masti.

Edukacija je interaktivna – svi učestvuju u pripremanju.

Naučićemo da pripremamo kompletnu trpezu: predjelo, supu, više glavnih jela, salatu i dezert.

 

Tajlandjani se vode idejom da hrana mora biti lepa kako bi bila ukusna, tako da su sva jela interesantno  svežim povrćem i voćem.

Sjajan ukus i izgled tajlandskih specijaliteta dobijaju se pažljivim biranjem i kombinovanjem svežeg voća i povrća, ali i nezaobilaznih začina, najčešće ljute paprike, beli i crni luk, korijander, bosiljak i limeta. U ishrani je obavezan pirinač, uz kokos, banane, mango, papaju i kikiriki.

U pripremi jela, kada je u pitanju tajlandska kuhinja teži se uspostavljanju harmonije izmedju yin i yang namirnica. Yang namirnice (čili, đumbir, galangal, limun trava) iniciraju osećaj topline i ubrzavaju puls, dok blage yin hlade organizam.
Kratkom pripremom postiže se da namirnice ostanu sveže i hrskave, očuvajući sokove i hranljive sastojke.

Fokus tajlandske hrane ja na ukusu povrća i voća, morskim plodovima, ribi, škampima.   Uz sva jela se služe yamovi – salate sa maštovitim sosovima.

 

Od početka do kraja, tačnije od predjela do dezerta, tajlandska hrana nikog ne ostavlja ravnodušnim. Specifičnost ove kuhinje upućuje na upotrebu različitih sastojaka i namirnica i time neke sasvim uzbudljive kombinacije.

Esencijalni začini koji dočaravaju sve ove ukuse i od tajlandske hrane prave pravi fenomen su: galanga, kaffir listovi, riblji sos, beli luk, korijander, djumbir, kokosovo mleko, čili, crveni i zeleni kari, i kao najpoznatiji-lemongrass koji je proslavio specijalitete poput Tom Yam i Tom Kha supe.

★ VODITELJ RADIONICE:
PUI NIKOLIĆ

Mlada Pui strast za kuvanjem je nasledila od svoje mame, tajlandjanke La-iad Nikolic, sa kojom je pre nekoliko godina otvorila prvi tajlandski restoran u Beogradu, Thai Fazon, a nedavno i proširila porodičnu franšizu kao suvlasnik i glavni kuvar u restoranu Thai Zone. Svakodnevno eksperimentise sa tajlandskim zacinima, ukusima i tajnama thai kuhinje. Zastupa tradicionalne načine kuvanja koje je nasledila od mame, ali se ne plaši da se oproba i u tehnikama moderne azijske škole kuvanja. Mnoge od obroka u svom jelovniku je sama osmislila, dizajnirala i kroz višegodišnje restoransko iskustvo svoje znanje prenela na mnoge mlade kuvare.
Očekujte tri sata kvalitetnog tajlandskog kuvanja.

 

★ CENA RADIONICE: 3.500,00 dinara

U CENU RADIONICE UKLJUČENE SU SVE NAMIRNICE, ZAJEDNIČKA DEGUSTACIJA PRIPREMLJENE HRANE, KAO I RECEPTI!

★REZERVACIJA:
Neophodna je uplata rezervacije u punom iznosu od 3.500,00 dinara.
Uplate se vrše lično ili na račun organizatora.

Udruženje za aktivan i zdrav život “FITNESS & YOGA”

Broj računa: 160-397084-81, Banca Intesa

Svrha plaćanja: kotizacija za radionicu

Model i poziv na broj nistu potrebni

Nakon uplate rezervacije preko računa, potrebno je pozvati ili poslati poruku (na broj +381 60 449 71 12) sa tekstom: Navesti ime i prezime uplatioca, uplaćena rezervacija za radionicu tajlandske hrane. Ostaviti kontakt telefon i e-mail.

NOVAC UPLAĆEN NA IME REZERVACIJE SE NE VRAĆA, A  U SLUČAJU OTKAZIVANJA , PRENOSIV JE NA DRUGU OSOBU.

BROJ MESTA OGRANIČEN (10 osoba)

★ INFORMACIJE I REZERVACIJE:
Siniša Račić, tel/viber/whats app: +381 60 449 71 11
e-mail: office@aktivniodmor.net

NOVOGODIŠNJI SEMINAR ZDRAVOG ŽIVOTA SA G. NAZAROVIM NA LOŠINJU
OSTRVO LOŠINJ, 30.12. 2022 – 03.01. 2023. Seminar koji suštinski i iz korena menja shvatanje života. Na njemu ćete dobiti alate da unapredite zdravlje, redukujete prekomernu telesnu masu, smanjite stres, povećate imunitet, poboljšate varenje, izbistrite misli, postanete efikasniji i produktivniji u životu. Seminar iziskuje potpunu posvećenost i dosta fizičke aktivnosti. O LOŠINJU Treće ostrvo u… Continue reading NOVOGODIŠNJI SEMINAR ZDRAVOG ŽIVOTA SA G. NAZAROVIM NA LOŠINJU
TOMA – OD MRAKA DO SVETLA
Leta gospodnjeg na Adi Bojani Bila je to možda peta ili šesta godina organizacije aktivnih odmora. Na junskom yoga retreatu, pojavio se neobičan čovek. Zvao se Toma. Dobar deo života, bavio se mutnim poslovima. Već prvog dana, došli smo u klinč, jer je kao veliki šmeker i švalerčina, očekivao da ga smestim u sojenicu sa… Continue reading TOMA – OD MRAKA DO SVETLA
DOGAĐAJI AKTIVNOG ODMORA, PROLEĆE – LETO 2022.
PROLEĆE I LETO 2022. Grčka, Srbija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Hrvatska Jedrenje, krstarenje, yoga retreati, seminar zdravog života, misterije, prirodne lepote, rafting, kanu safari, biciklizam….  
Translate »