GASTRONOMIJA SVETA – RADIONICA TAJLANDSKE HRANE

GASTRONOMIJA SVETA – RADIONICA PRIPREME TAJLANDSKE HRANE

Beograd, subota 07. mart 2020 od 16:30 – 19:30 h

Mesto održavanja:

Prodavnica zdrave hrane
Cvetkova pijaca (prvi pasaž iz Vjekoslava Kovača ka Maxi prodavnici)

Lokacija na mapi: kliknuti ovde  (na mestu nekadašnje prodavnice Shop&Go)

Prijavite se na fb događaj, pozovite prijatelje i pratite obaveštenja: kliknite ovde

★ INFORMACIJE I REZERVACIJE:

Siniša Račić, tel/viber/whats app: +381 60 449 71 11;

e-mail: office@aktivniodmor.net

TAJLANDSKA HRANA – URBANA RAPSODIJA UKUSA

Gotovo da različitih kuhinja ima i više nego država na svetu. Na svakom putovanju hrana je neizostavan doživljaj i potrebno je da probate makar jedno jelo, koje će vas približiti tamošnjoj kulturi. Lokalni specijaliteti nekih zemalja predstavljaju sam vrh svetske gastronomije. U seriji tematskih radionica, koje pripremamo za sve gurmane i sladokusce, prva u nizu je magično putovanje na mistični Tajland.

 

Tajlandska kuhinja je savršen spoj vekovima starih uticaja Istoka i Zapada. Zanosna i zavodljiva, aromatična i koloritna tajlandska kuhinja, „zemlje hiljadu osmeha“ donosi jedinstveni balans kiselih i slatkih, intenzivnih i blagih, slatkih i gorkih, ljutih i pikantnih ukusa.
Istovremeno, tajlandska kuhinja je veoma lagana, sa malim procentom masti, a visoke nutritivne vrednosti. Priprema se kroz krtaku termičku obradu sa pregršt začina, malo ulja i puno poznatog i nepoznatog povrća i voća. Specifičnost ove kuhinje upućuje na upotrebu različitih sastojaka i namirnica i time neke sasvim uzbudljive kombinacije.

 

★ O RADIONICI:

Namenjena je svima koji bi želeli da nauče da pripremaju uzbudljiva, maštovita i ukusna jela sa tajlandskog podneblja. Takođe je namenjena i onima koji žele da promene način ishrane, da u svoju kuhinju uvedu ili dodaju nešto drugačije i raznovrsnije. Tajlandska kuhinja osvaja i mirisom i ukusom, bojama i neobičnim kombinacijama.

Na radionici se priprema hrana sa puno voća i povrća, ribe i plodovima mora. Veoma je lagana, a karakteriše je jednostavna priprema sa niskim sadržajem masti.

Edukacija je interaktivna – svi učestvuju u pripremanju.

Naučićemo da pripremamo kompletnu trpezu: predjelo, supu, više glavnih jela, salatu i dezert.

 

Tajlandjani se vode idejom da hrana mora biti lepa kako bi bila ukusna, tako da su sva jela interesantno  svežim povrćem i voćem.

Sjajan ukus i izgled tajlandskih specijaliteta dobijaju se pažljivim biranjem i kombinovanjem svežeg voća i povrća, ali i nezaobilaznih začina, najčešće ljute paprike, beli i crni luk, korijander, bosiljak i limeta. U ishrani je obavezan pirinač, uz kokos, banane, mango, papaju i kikiriki.

U pripremi jela, kada je u pitanju tajlandska kuhinja teži se uspostavljanju harmonije izmedju yin i yang namirnica. Yang namirnice (čili, đumbir, galangal, limun trava) iniciraju osećaj topline i ubrzavaju puls, dok blage yin hlade organizam.
Kratkom pripremom postiže se da namirnice ostanu sveže i hrskave, očuvajući sokove i hranljive sastojke.

Fokus tajlandske hrane ja na ukusu povrća i voća, morskim plodovima, ribi, škampima.   Uz sva jela se služe yamovi – salate sa maštovitim sosovima.

 

Od početka do kraja, tačnije od predjela do dezerta, tajlandska hrana nikog ne ostavlja ravnodušnim. Specifičnost ove kuhinje upućuje na upotrebu različitih sastojaka i namirnica i time neke sasvim uzbudljive kombinacije.

Esencijalni začini koji dočaravaju sve ove ukuse i od tajlandske hrane prave pravi fenomen su: galanga, kaffir listovi, riblji sos, beli luk, korijander, djumbir, kokosovo mleko, čili, crveni i zeleni kari, i kao najpoznatiji-lemongrass koji je proslavio specijalitete poput Tom Yam i Tom Kha supe.

★ VODITELJ RADIONICE:
PUI NIKOLIĆ

Mlada Pui strast za kuvanjem je nasledila od svoje mame, tajlandjanke La-iad Nikolic, sa kojom je pre nekoliko godina otvorila prvi tajlandski restoran u Beogradu, Thai Fazon, a nedavno i proširila porodičnu franšizu kao suvlasnik i glavni kuvar u restoranu Thai Zone. Svakodnevno eksperimentise sa tajlandskim zacinima, ukusima i tajnama thai kuhinje. Zastupa tradicionalne načine kuvanja koje je nasledila od mame, ali se ne plaši da se oproba i u tehnikama moderne azijske škole kuvanja. Mnoge od obroka u svom jelovniku je sama osmislila, dizajnirala i kroz višegodišnje restoransko iskustvo svoje znanje prenela na mnoge mlade kuvare.
Očekujte tri sata kvalitetnog tajlandskog kuvanja.

 

★ CENA RADIONICE: 3.500,00 dinara

U CENU RADIONICE UKLJUČENE SU SVE NAMIRNICE, ZAJEDNIČKA DEGUSTACIJA PRIPREMLJENE HRANE, KAO I RECEPTI!

★REZERVACIJA:
Neophodna je uplata rezervacije u punom iznosu od 3.500,00 dinara.
Uplate se vrše lično ili na račun organizatora.

Udruženje za aktivan i zdrav život “FITNESS & YOGA”

Broj računa: 160-397084-81, Banca Intesa

Svrha plaćanja: kotizacija za radionicu

Model i poziv na broj nistu potrebni

Nakon uplate rezervacije preko računa, potrebno je pozvati ili poslati poruku (na broj +381 60 449 71 12) sa tekstom: Navesti ime i prezime uplatioca, uplaćena rezervacija za radionicu tajlandske hrane. Ostaviti kontakt telefon i e-mail.

NOVAC UPLAĆEN NA IME REZERVACIJE SE NE VRAĆA, A  U SLUČAJU OTKAZIVANJA , PRENOSIV JE NA DRUGU OSOBU.

BROJ MESTA OGRANIČEN (10 osoba)

★ INFORMACIJE I REZERVACIJE:
Siniša Račić, tel/viber/whats app: +381 60 449 71 11
e-mail: office@aktivniodmor.net

CYCLING & ROADTRIPPING ROVINJ I ISTRA I KONCERTI U PULI
ROVINJ, BRIONI, FAŽANA, MOTOVUN, PIRAN I PREMANTURA, 27.07 – 03.08. 2024. PROGRAM SA SAVREMENE I USPEŠNE ŽENE I MUŠKARCE VEDRE ENERGIJE I NJIHOVU DECU ZA POJEDINCE ILI PORODICE INDIVIDUALCE, AUTENTIČNE I URBANE LJUDE SAMO ZA AVANTURISTE I KOSMOPOLITE! TOKOM NAŠEG DOGAĐJA, U PULSKOJ ARENI DEŠAVAJU SE KONCERTI LENNY KRAVITZA I DURAN DURAN. MNOGI OD DO… Continue reading CYCLING & ROADTRIPPING ROVINJ I ISTRA I KONCERTI U PULI
SEMINAR ZDRAVOG ŽIVOTA SA G.NAZAROVIM U HERCEGOVINI
IVANICA, HERCEGOVINA, 14 – 19. FEBRUAR (Sretenje – praznik u Srbiji) Ivanica se nalazi na potezu između Trebinja (udaljenost 18km) i Dubrovnika (udaljenost 7 km). Karakteriše je neopisivo lep pogled na Jadransko more (zaleđe Dubrovnika), veličanstvena priroda i opojni mirisi mediteranskog lekovitog bilja. Seminar koji suštinski i iz korena menja shvatanje života. Na njemu ćete… Continue reading SEMINAR ZDRAVOG ŽIVOTA SA G.NAZAROVIM U HERCEGOVINI
VIKEND AVANTURA U SKI CENTRU TORNIK – ZLATIBOR
TORNIK, ZLATIBOR SKIJANJE, ŠKOLA SKIJANJA ILI BLEJA ZA NESKIJAŠE 🙂 TERMINI : VIKEND 27 – 29. 01. 2023. VIKEND 03 – 05. 02. 2023. PRAZNIK SRETENJE 15 – 18.02.2023. Ski centar „Tornik“ je najveće skijalište na Zlatiboru. Udaljen je od turističkog centra Zlatibora 9 kilometara. Nalazi se na nadmorskoj visini od 1.110 – 1.490 metara.… Continue reading VIKEND AVANTURA U SKI CENTRU TORNIK – ZLATIBOR
Translate »