Esej o radionici “Sunčeva Trpeza”

goranatosc

 

 

 

Primarijus Dr Gorana Isailović – dermatolog, predsednica Medikal SPA asocijacije Srbije:
Esej o radionici Sunceva Trpeza organizovanoj by Sinisa LittleCrab Racic

Dragi Sinisa,

Trebalo mi je dva dana da sredim utiske sa vise nego inspirativne radionice koju si nam, sa svojom saradnicom, carobnom Mirom Petrovic, autorkom knjige ”Suncana Trpeza” organizovao u subotu 30.05.2015.
Radionica “Suncana Trpeza” organizovana na putu prema Crnom Vrhu planine Maljen, prevazisla je sva moja ocekivanja.
U sebi je objedinila svih sedam elemenata neophodnih za ostvarenje kvalitetnog zivota koji zovemo zdravlje.
Osnazili smo svoje telo penjuci se laganim tempom uz planinu u ekipi zivotne dobi od 25+ do 75+ godina
Probudili smo svoja cula u sumi i obradovali se novim mirisima, ukusima, zvucima, bojama.
Milovali smo lisce I stabljike samoniklog jestivog I lekovitog bilja, osecali njihove nezne dlacice, bodljice, svilenkastu povrsinu, zare mlade koprive.
Gricnuli smo sve sto je bilo jestivo, pocev od lista borovnice, preko kiselice, maslacka, hajducke trave do cveta macuhice. Plivali smo u ruzicasto ljibicastom moru majkine dusice.
Naucili smo da je postelja od paprati nesto sto svakako treba probati (legnes star, ustanes mlad).
Naucili smo kako se cuva lekovito bilje, cemu sluzi Lazareva trava, gde se koristi beli Broc, upoznali nekoliko vrsta bokvice, jarebiku, imelu, bele narcise, divlju nanu.
Uzivali smo na 1089. metara nadmorske visine u terapiji lepim vidicima, recitovali pesmice, oprobali se kao fotolovci, uzivali u cvrkutu ptica, naucili da napravimo srpsku boscu japanskom metodom vezivanja cvorova (furosiki), zagrlili smo usput i poneku brezu i borovo drvo i glog,(dendroterapija) uzivali u terapiji kucnim ljubimcem (reiki kucnog ljubimca), zacinili sendvice samoniklim jestivim biljem iz sume (list maslacka, list hajducke trave, cvet majkine dusice, macuhica).
U povratku, nadomak pijace, smo upoznali Milosa koji nam je predstavio svoje proizvode od voca u saradnji sa Suncanom trpezom Divcibara. Degustirali smo sok ogrozda I dzem od drenjina. Posle rucka otkrili smo novo i zanimljivo mesto za buduce radionice.
Kraj izleta krunisali smo pohodom manastiru Bogovadja gde smo tihovali u porti manastira okruzeni ruzama, opijeni energijom mocog stabla oraha i stoletne lipe. Predvecernja sluzba (pojanje) u manastiru, miris tamjana, zveckanje kadionice, zalazak sunca, ukus biljnih sokova na nasim nepcima, zaverenicka bliskost koja je preplavila nas okupane u sumskom hamamu Maljena, naveli su me da lepo iskustvo koje smo zajedno proziveli nazovem zajednickim imeniteljem “Bilje i Molitve” ili kako se to na anglosaksonskom jeziku kaze “Mindfullness”, ili kako bi nasa Anna Rostokina jednostavnim ruskim jezikom rekla “Прелест…”
Ovaj mali itinerer u kome smo nas sedmoro ucestvovali kao probni vozaci, kao i programe sumskih hamama Fruske Gore, Tare, Rudnika I Vlasine, Medikal SPA asocijacija Srbije sa saradnicima predstavice na III svetskom kongresu biodiverziteta u Mecavniku, u okviru sekcije Eko turizam, kao studiju slucajeva.
Upravo borba za ocuvanje biodiverziteta cini nase sumske hamame mestom gde se nudi recept za zdravlje, umesto leka za bolest.
I da zavrsim u Haiku stilu :
“U sumskom hamamu
okupani suncem i sumom,
opijeni sokovima bilja,
kao deca,
Sanjamo…”

CYCLING & ROADTRIPPING ROVINJ I ISTRA I KONCERTI U PULI
ROVINJ, BRIONI, FAŽANA, MOTOVUN, PIRAN I PREMANTURA, 27.07 – 03.08. 2024. PROGRAM SA SAVREMENE I USPEŠNE ŽENE I MUŠKARCE VEDRE ENERGIJE I NJIHOVU DECU ZA POJEDINCE ILI PORODICE INDIVIDUALCE, AUTENTIČNE I URBANE LJUDE SAMO ZA AVANTURISTE I KOSMOPOLITE! TOKOM NAŠEG DOGAĐJA, U PULSKOJ ARENI DEŠAVAJU SE KONCERTI LENNY KRAVITZA I DURAN DURAN. MNOGI OD DO… Continue reading CYCLING & ROADTRIPPING ROVINJ I ISTRA I KONCERTI U PULI
SEMINAR ZDRAVOG ŽIVOTA SA G.NAZAROVIM U HERCEGOVINI
IVANICA, HERCEGOVINA, 14 – 19. FEBRUAR (Sretenje – praznik u Srbiji) Ivanica se nalazi na potezu između Trebinja (udaljenost 18km) i Dubrovnika (udaljenost 7 km). Karakteriše je neopisivo lep pogled na Jadransko more (zaleđe Dubrovnika), veličanstvena priroda i opojni mirisi mediteranskog lekovitog bilja. Seminar koji suštinski i iz korena menja shvatanje života. Na njemu ćete… Continue reading SEMINAR ZDRAVOG ŽIVOTA SA G.NAZAROVIM U HERCEGOVINI
VIKEND AVANTURA U SKI CENTRU TORNIK – ZLATIBOR
TORNIK, ZLATIBOR SKIJANJE, ŠKOLA SKIJANJA ILI BLEJA ZA NESKIJAŠE 🙂 TERMINI : VIKEND 27 – 29. 01. 2023. VIKEND 03 – 05. 02. 2023. PRAZNIK SRETENJE 15 – 18.02.2023. Ski centar „Tornik“ je najveće skijalište na Zlatiboru. Udaljen je od turističkog centra Zlatibora 9 kilometara. Nalazi se na nadmorskoj visini od 1.110 – 1.490 metara.… Continue reading VIKEND AVANTURA U SKI CENTRU TORNIK – ZLATIBOR
Translate »