Esej o radionici “Sunčeva Trpeza”

goranatosc

 

 

 

Primarijus Dr Gorana Isailović – dermatolog, predsednica Medikal SPA asocijacije Srbije:
Esej o radionici Sunceva Trpeza organizovanoj by Sinisa LittleCrab Racic

Dragi Sinisa,

Trebalo mi je dva dana da sredim utiske sa vise nego inspirativne radionice koju si nam, sa svojom saradnicom, carobnom Mirom Petrovic, autorkom knjige ”Suncana Trpeza” organizovao u subotu 30.05.2015.
Radionica “Suncana Trpeza” organizovana na putu prema Crnom Vrhu planine Maljen, prevazisla je sva moja ocekivanja.
U sebi je objedinila svih sedam elemenata neophodnih za ostvarenje kvalitetnog zivota koji zovemo zdravlje.
Osnazili smo svoje telo penjuci se laganim tempom uz planinu u ekipi zivotne dobi od 25+ do 75+ godina
Probudili smo svoja cula u sumi i obradovali se novim mirisima, ukusima, zvucima, bojama.
Milovali smo lisce I stabljike samoniklog jestivog I lekovitog bilja, osecali njihove nezne dlacice, bodljice, svilenkastu povrsinu, zare mlade koprive.
Gricnuli smo sve sto je bilo jestivo, pocev od lista borovnice, preko kiselice, maslacka, hajducke trave do cveta macuhice. Plivali smo u ruzicasto ljibicastom moru majkine dusice.
Naucili smo da je postelja od paprati nesto sto svakako treba probati (legnes star, ustanes mlad).
Naucili smo kako se cuva lekovito bilje, cemu sluzi Lazareva trava, gde se koristi beli Broc, upoznali nekoliko vrsta bokvice, jarebiku, imelu, bele narcise, divlju nanu.
Uzivali smo na 1089. metara nadmorske visine u terapiji lepim vidicima, recitovali pesmice, oprobali se kao fotolovci, uzivali u cvrkutu ptica, naucili da napravimo srpsku boscu japanskom metodom vezivanja cvorova (furosiki), zagrlili smo usput i poneku brezu i borovo drvo i glog,(dendroterapija) uzivali u terapiji kucnim ljubimcem (reiki kucnog ljubimca), zacinili sendvice samoniklim jestivim biljem iz sume (list maslacka, list hajducke trave, cvet majkine dusice, macuhica).
U povratku, nadomak pijace, smo upoznali Milosa koji nam je predstavio svoje proizvode od voca u saradnji sa Suncanom trpezom Divcibara. Degustirali smo sok ogrozda I dzem od drenjina. Posle rucka otkrili smo novo i zanimljivo mesto za buduce radionice.
Kraj izleta krunisali smo pohodom manastiru Bogovadja gde smo tihovali u porti manastira okruzeni ruzama, opijeni energijom mocog stabla oraha i stoletne lipe. Predvecernja sluzba (pojanje) u manastiru, miris tamjana, zveckanje kadionice, zalazak sunca, ukus biljnih sokova na nasim nepcima, zaverenicka bliskost koja je preplavila nas okupane u sumskom hamamu Maljena, naveli su me da lepo iskustvo koje smo zajedno proziveli nazovem zajednickim imeniteljem “Bilje i Molitve” ili kako se to na anglosaksonskom jeziku kaze “Mindfullness”, ili kako bi nasa Anna Rostokina jednostavnim ruskim jezikom rekla “Прелест…”
Ovaj mali itinerer u kome smo nas sedmoro ucestvovali kao probni vozaci, kao i programe sumskih hamama Fruske Gore, Tare, Rudnika I Vlasine, Medikal SPA asocijacija Srbije sa saradnicima predstavice na III svetskom kongresu biodiverziteta u Mecavniku, u okviru sekcije Eko turizam, kao studiju slucajeva.
Upravo borba za ocuvanje biodiverziteta cini nase sumske hamame mestom gde se nudi recept za zdravlje, umesto leka za bolest.
I da zavrsim u Haiku stilu :
“U sumskom hamamu
okupani suncem i sumom,
opijeni sokovima bilja,
kao deca,
Sanjamo…”

OHRIDSKE BISERNE AVANTURE
JEDRENJE, WAKEBOARDING, PLANINARENJA, VOŽNJA BRODIĆEM, SUP BOARDING, ISTRAŽIVANJE LEPOTA I POVEZIVANJE SA PRIRODOM 15 – 22.07.2023. Ohridsko jezero jedno je od najstarijih, najvećih i najdubljih jezera na svetu! Sa pravom nosi epitet makedonskog sltakovodnog mora ne samo iz razloga što čini okosnicu letnjeg turizma, već i zato što zauzima površinu od oko 358 km2. Upravo… Continue reading OHRIDSKE BISERNE AVANTURE
VIKEND AVANTURA U SKI CENTRU TORNIK – ZLATIBOR
TORNIK, ZLATIBOR SKIJANJE, ŠKOLA SKIJANJA ILI BLEJA ZA NESKIJAŠE 🙂 TERMINI : VIKEND 20 – 22.01.2023. VIKEND 27 – 29.01.2023. PRAZNIK SRETENJE 15 – 18.02.2023. Ski centar „Tornik“ je najveće skijalište na Zlatiboru. Udaljen je od turističkog centra Zlatibora 9 kilometara. Nalazi se na nadmorskoj visini od 1.110 – 1.490 metara. Na ovom skijalištu ima… Continue reading VIKEND AVANTURA U SKI CENTRU TORNIK – ZLATIBOR
NOVOGODIŠNJI SEMINAR ZDRAVOG ŽIVOTA SA G. NAZAROVIM NA LOŠINJU
OSTRVO LOŠINJ, 30.12. 2022 – 03.01. 2023. Seminar koji suštinski i iz korena menja shvatanje života. Na njemu ćete dobiti alate da unapredite zdravlje, redukujete prekomernu telesnu masu, smanjite stres, povećate imunitet, poboljšate varenje, izbistrite misli, postanete efikasniji i produktivniji u životu. Seminar iziskuje potpunu posvećenost i dosta fizičke aktivnosti. O LOŠINJU Treće ostrvo u… Continue reading NOVOGODIŠNJI SEMINAR ZDRAVOG ŽIVOTA SA G. NAZAROVIM NA LOŠINJU
Translate »