EKO AVANTURA KANJONOM ĐETINJE

EKO AVANTURA KANJONOM ĐETINJE

PLANINARENJE, BICIKLIZAM, KAJAK TURA, ZIP-LINE, FREE CLIMBING

UŽICE, KANJON ĐETINJE,

28 – 30. maj 2021.

OVO NIJE TURISTIČKI DOGAĐAJ, VEĆ AVANTURA. POTREBNO JE DA IMATE FINU DOZU AVANTURISTIČKOG DUHA, DA STE POKRETNI I VEDRE NARAVI!

INFORMACIJE , REZERVACIJE I OBAVEŠTENJA:

JELENA GALOGAŽA +381 60 44 97 112

PRIJAVITE SE NA FB EVENT, PRATITE OBAVEŠTENJA I POZOVITE PRIJATELJE
KLIKNITE OVDE 

fotografija: Miloš Karaklić

★ CENA:

KAO UDRUŽENJE GRAĐANA, PREMA PROPOZICIJAMA TURISTIČKE INSPEKCIJE, NEMAMO PRAVO DA JAVNO OBJAVLJUJEMO CENE. INFORMACIJU ĆETE DOBITI NA UPIT, UKOLIKO KONTAKTIRATE

JELENA GALOGAŽA
+ 381 60 44 97 112 (VIBER, WHATS APP, TEL)
E-mail: office@aktivniodmor.net

NEOPHODNA JE UPLATA REZERVACIJE KOJA SE PRENOSI VLASNICIMA SMEŠTAJA. UPLAĆENA REZERVACIJA SE NE VRAĆA, A PRENOSIVA JE NA DRUGU OSOBU.

BORAVIŠNA TAKSA NIJE UKLJUČENA U CENU

KONCEPT AKTIVNI ODMOR PROMOVIŠE IDEJE ZDRAVOG ŽIVOTA I OČUVANJA ŽIVOTNE SREDINE. OVAJ DOGAĐAJ IMA EKOLOŠKU KONOTACIJU!

★ EKOLOŠKI PREVOZ 

PLAĆA SE INDIVIDUALNO.

U dogovoru sa menadžmentom A.D. “Srbija Voz”, dogovoren je prevoz članova grupe sa biciklima od Beograda do Užica, od 17 – 19. jula na događaj EKO AVANTURA KANJONOM ĐETINJE.(biciklizam, hiking, kajak, zip – line, free climbing)
Iako železnica odobrava prevoz samo malog broja bicikala u jednom vozu, našem zahtevu, izašlo se u susret.  Zamolićemo naše uvažene goste da ostave svoje automobile, odmore se od vožnje i prevezu se EKOLOŠKIM PREVOZOM (savremenim i komfornim vozom), za isti vremenski period, kao i autom. (3 do 3 ipo sata)

Napomena: OBAVEZNA BLAGOVREMENA PRIJAVA ZBOG KOORDINACIJE SA ŽELEZNICOM.

POLAZAK: PETAK, 2. okt u 19h i 40 minuta.
POVRATAK: NEDELJA, 4. okt u 18h 00 minuta.

OKUPLJANJE NA STANICI NAJKASNIJE U 19h 10 min.

KANJON REKE ĐETINJE

Reka Đetinja je leva pritoka Zapadne Morave, nastaje u severnom delu Kremanske kotline, na jugozapadnim padinama planine Tare od od četiri manje reke.
Već na trećem kilometru od centra grada, počinje živopisna klisura reke Đetinje koja u svom centralnom delu gradi atraktivan kanjon. Klisura Đetinje je proglašena Predelom izuzetnih odlika i označena je kao prirodno dobro od velikog značaja. Čitavu oblast karakteriše vrlo dinamična morfologija sa brojnim pećinama, vrtačama, škrapama ostenjacima… Klisura Đetinje i u biološkom i biogeografskom smislu je prostor sa nizom ekoloških specifičnosti. Njena autohtonost i bogatstvo se ogledaju kroz prisustvo velikog broja endemičnih, subendemičnih i reliktnih biljnih vrsta, a u pogledu životinjskog sveta posebno se izdvaja fauna dnevnih leptira koja predstavlja jednu od najbogatijih u Srbiji – 17 vrsta se nalazi na listi taksona Crvene knjige dnevnih leptira Srbije.
Na širem području klisure je registrovano i bogato spomeničko nasleđe: dobro sačuvano naselje iz doba neolita ”Gradina” koje je jedno od najznačajnijih naselja ovog perioda u jugozapadnoj Srbiji, kao i srednjovekovni grad i nekropola na lokalitetu ”Mala gradina”.

Poseban prostor jedinstvene lepote je i Plaža na Đetinji ispod Starog grada. Ona je istovremeno i šetalište i staza zdravlja. Ovo mesto je oaza radosti i uživanja usred grada.

Đetinja je pravi planinski biser na kojoj se naizmenično smenjuju brzaci, bukovi i virovi koji kriju kapitalne primerke potočne pastrmke. Tu su još mladica i lipljan, a na 6 km od grada je i mušičarski revir.

★ PLAN AKTIVNOSTI:

Petak – Nedelja
1. Dan: Dolazak u Užice, smeštaj.
2. Dan: Doručak u hostelu, nesvakidašnja avantura kroz kanjon reke Djetinje. Polazak od Užičke hidrocentrale planinarskom stazom do tvrdjave Stari Grad. Obilazak tvrdjave i upoznavanje sa istorijom ovog srednjovekovnog utvrdjenja. Ručak na lokalitetu,

https://www.instagram.com/p/CBIQxdapR2J/

Za one hrabrije spust zipline-om preko kanjona Đetinje odakle nastavljamo pešačenje trasom stare pruge koja je nekad povezivala Beograd sa Jadranskim morem do Velike brane. Deo ove pruge koji je sada u funkciji svima je poznat kao Šarganska osmica.

https://www.instagram.com/p/CBISzQYpQyH/

https://www.instagram.com/p/CEwL4Expp1k/

Tu nas čekaju kajaci kojima krećemo u obilazak jezera koje lokalno stanovništvo zove Velika brana. Uživanje u netaknuoj prirodi, cvrkutu ptica i potpuna izolacija u dubokom kanjonu. Kajacima stižemo do Sunčanog vira odakle nastavljamo starim Bosanskim putem koji je nekad povezivao stari Carigradski drum sa Sarajevom sve do Crvenog tunela i prelepog skrivenog mesta zvanog Kameni vir, gde nas čeka domaći obrok kuvan u Zemljanom loncu iz Zlakuse.

https://www.instagram.com/p/CEwhe1sp6Tz/

3. Dan:  Doručak u hostelu.

Bicklistička tura do Kadinjače preko planine Ponikve do manastira Rujno mesta gde je štampana prva srpka knjiga. Nakon pauze u manastiru spust se nastavlja preko 77 metara visoke brane i jezera Vrutci kroz kanjon Djetinje predela izuzetnih odlika pored Staparske banje Neolitskog naselja nazad do Užica. Ručak ćemo obaviti u Staparskom sorentu. Ako nam bude dobro prolazno vreme možemo otići do muzeja i naravno daćemo gostima mogućnost da se u hostelu istuširaju i srede pred polazak na put.

https://www.instagram.com/p/CEym5zQpVCA/

★ VODIČ:

MARKO RISTOVSKI – TOUR EXPERT, PIONIR EKO TURIZMA

MARKOVU PRIČU PROČITAJTE NA LINKU: KLIKNITE OVDE

★EKOLOŠKI SMEŠTAJ:
Eko Hostel Republik kao zelena ideja postoji od 2012 godine a prvi koraci ka realizaciji napravljeni su u 2013 godini. Osnovna ideja eko hostela prati temu Užičke republike sa istim ciljem da hostel u svojoj budućnosti bude energetski nezavisan kao što je Užička republika bila jedina nezavisna i slobodna teritorija u porobljenoj Evropi 1941 godine.
Nameštaj hostela i enterijer je u potpunosti izrađen od materijala koji je smatran neupotrebljivim ali je zahvaljujući kreativnom timu okupljenom oko Eko hostela Republik ovaj matreijal ponovo vraćen u upotrebu. Za izradu kreveta, stolova, klupa, sofa i ostalih elemenata opreme korišćene su euro palete namenjne za ogrev. Garderobni ormari, noćni ormarići stolice i dekorativni elementi koji su pripadali vojsci Jugoslavije trebali je da budu istopljeni i spaljeni ali im je veštom reparacijom vraćena upotrebna vrednost. Posteljine i ostali tekstilni elementi izrađeni su od najkvalitetnijeg pamuka, a kupatilo od prirodnih materijala prikupljenih u lokalnoj sredini.
Trenutno kao jedan od izvora energije hostel koristi sunčevu energiju za zagrevanje vode u bojleru kapaciteta 300 litara uz pomoć solarnih panela postavljenih na krovu objekta, a kako bi se postigle uštede u potrošnji vode u kupatilu su postavljene senzorske baterije na umivaonicima i raspršivači na tuševima. Ušteda električne energije se trenutno postiže štedljivom rasvetom.
Kao objekat koji posluje ekološki odgovorno, velika pažnja se poklanja primarnoj selekciji otpada koji se odlaže na deponiju Duboko a kasnije reciklira i prodaje.

Osolje hostela svoje goste usmerava na zelene vidove transporta: bicikle, pešačenje lokalne autobuse i vozove, sa ciljem emitovanja što manjeg nivoa CO2. Natpisi u hostelu goste opominju na štednju i ukazuju na interesantne podatke koji ukazuju na uticaj čoveka na životnu sredinu.
Hostel je tek na početku svog puta ka potpunoj energetskoj nezavisnosti. Ono što je plan je ugradnja led rasvete koja će se napajati sa solarnih elektrana na krovu objekta, ugradnja štedljivih tuš baterija i vremeskih graničnika u tuš kabinama, kupovina mašine za pranje sudova kako bi se uštedela potrošnja vode. Hostel je projektovan tako da po nabavci potrebne opreme može da počne sa prečišćavanjem otpadnih voda i vraćanjem iste u sistem kao tehničke.

Moto naših zaposlenih je jedan i glasi: Zelena ideja se nastavlja.

★ ORGANIZACIJA DOGAĐAJA: REPUBLIC TOURS 

★ ORGANIZACIJA SMEŠTAJA: ECO HOSTEL REPULIC

★ MARKETING I KOORDINACIJA: AKTIVNI ODMOR

ZA SVE ČLANOVE UDRUŽENJA, OBEZBEDJEN JE SMESTAJ I HRANA NA BAZI POLUPANSIONA. ČLAN UDRUŽENJA SE POSTAJE POPUNJAVANJEM PRIJAVNOG FORMULARA PRED PUT ILI NA LICU MESTA

SINIŠA RAČIĆ: KOORDINATOR AKTIVNOSTI, MARKETING I KREATOR KONCEPTA

★INFORMACIJE , REZERVACIJE I OBAVEŠTENJA:

JELENA GALOGAŽA +38160 44 97 112

POGLEDAJTE DOKUMENTARAC O KREATORU KONCEPTA AKTIVNI ODMOR:

SEMINAR ZDRAVOG ŽIVOTA SA G.NAZAROVIM U HERCEGOVINI
IVANICA, HERCEGOVINA, 14 – 19. FEBRUAR (Sretenje – praznik u Srbiji) Ivanica se nalazi na potezu između Trebinja (udaljenost 18km) i Dubrovnika (udaljenost 7 km). Karakteriše je neopisivo lep pogled na Jadransko more (zaleđe Dubrovnika), veličanstvena priroda i opojni mirisi mediteranskog lekovitog bilja. Seminar koji suštinski i iz korena menja shvatanje života. Na njemu ćete… Continue reading SEMINAR ZDRAVOG ŽIVOTA SA G.NAZAROVIM U HERCEGOVINI
KRSTARENJE SA BICIKLIZMOM SREDNJIM I SEVERNIM JADRANOM
MARŠUTA 1 ZADAR, PAG, RAB, SV. GRGUR, KRK, CRES, LOŠINJ, OLIB SMENE: I SMENA: 17- 24.06. III SMENA: 29.07-05.08. V SMENA:19.08-26.08. MARŠUTA 2 ZADAR, PAG, RAB, LOŠINJ, OLIB, MOLAT, DUGI OTOK. SMENE: II SMENA: 24.06 – 01.07 IV SMENA: 05.08 -12.08. ZA AVANTURISTE VEDROG DUHA, NIJE PREDVIĐENO ZA KLASIČNE TURISTE. INTERVJU SA POTENCIJALNIM KORISNICIMA JE… Continue reading KRSTARENJE SA BICIKLIZMOM SREDNJIM I SEVERNIM JADRANOM
OHRIDSKE BISERNE AVANTURE
JEDRENJE, WAKEBOARDING, PLANINARENJA, VOŽNJA BRODIĆEM, SUP BOARDING, ISTRAŽIVANJE LEPOTA I POVEZIVANJE SA PRIRODOM 15 – 22.07.2023. Ohridsko jezero jedno je od najstarijih, najvećih i najdubljih jezera na svetu! Sa pravom nosi epitet makedonskog sltakovodnog mora ne samo iz razloga što čini okosnicu letnjeg turizma, već i zato što zauzima površinu od oko 358 km2. Upravo… Continue reading OHRIDSKE BISERNE AVANTURE
Translate »