BLISKOST S PRIRODOM

Osetiti prirodu znači uspostaviti duhovni kontakt sa njom. Kada to uradimo, možemo reći da smo započeli proces harmonizacije.

Nikola Tesla, osim svega što je pronašao i povezao, ostavio nam je “uputstvo za upotrebu prirode” – duhovnost, moral, čovekoljublje, ljubav prema planeti i održivi razvoj bile su njegove suštinske vrednosti. Samo iza ovakvih čistih vrednosti naše namere stvaraju dobru energiju koja nam rasplamsava maštu, i pronalazimo rešenja koja su prava za sve nas. Naravno, najbolji način za uspostavljanje duhovnog kontakta sa prirodom jeste biti u prirodi; šetati šumom, hodati brdima i planinama, voziti bicikl pored Dunava… Postoji bezbroj načina. Ali, pre svega se treba povezati sa 4 elementa prirode: Zemljom, Vodom, Vazduhom i Vatrom.

9800133_orig

Zemlja čisti sve

Pronađi neko mesto u prirodi koje voliš. Lezi na Zemlju, na stomak, i ispruži se. Potpuno se opusti. Možeš malo i da se valjaš, da se protegneš dok se ne namestiš. Potpuno opušteno.

I, onda daj Zemlji sve što te tišti – vizualizuj kako joj daješ sve svoje probleme, loše navike… Izbaci sve što ti smeta iz sistema, i prenesi to duboko u Zemlju. Zemlja će to sve sa radošću primiti i pretvoriti u plodove. Kada si desetak minuta «razgovarao» jedan na jedan za Zemljom, otkopaj malu rupu, prisloni uvo, i oslušni šta ti Majka Zemlja govori. Ovo možeš čuti samo ako si prethodno isključio razum!!!

 

Between Seasons Painting by Collection 12; Between Seasons Art Print for sale

Voda čisti emocije

Nađi reku, osami se i sedi pored nje. Umiri se i probaj da isključiš um. Slušaj i gledaj reku kako protiče… Vizualizuj kako sve tvoje emocije odlaze u reku i kako ih voda odnosi. Stres, nervoza, bes, nestrpljenje, preterana vezanost za bilo šta… Sve što ti se nakupilo, pusti! Zamisli kako ti se emotivne strune, prepune prašine, čiste. Voda spira naše teške emocije. Odnosi ih.

 

Man-on-mountain

Vazduh čisti glavu

Popni se na neko brdo. Nađi neko svoje mesto i pronađi vetar. Diši duboko, smiri se, opusti se… Diši duboko. Udahni vetar. Zamisli kako vetar prolazi kroz tebe i kako ti prolazi kroz glavu. Zamisli kako čisti sve tvoje negativne misli, sve što te opterećuje. Vetar čisti tvoj um i podiže svest na viši nivo.

 

fire

Vatra sagoreva strahove

Zapali vatru. Sedi pored vatre i promatraj je, slušaj je. Koncentriši se na vatru. Zamisli kako plamti u tebi. Vizualizuj kako čisti i sagoreva sve tvoje strahove, šta god oni bili. Vatra čisti te blokade i stvara novi protok energije. Daje ti novu energiju za tvoje dobre namere. Ima sposobnost da preobrati, pretvori i stvori. Usudi se da pretvoriš svoje strahove u snagu.

Kada uspostaviš odnos sa ova četiri elementa, i kada iznova to radiš kad god osetiš potrebu, počećeš polako da osećaš prirodu. Kada osetiš prirodu i sve što ti govore Voda, Vazduh, Vatra i Zemlja, osetićeš i duh prirode. I tada će svaka tvoja odluka u budućnosti, svaki tvoj potez, biti u skladu sa prirodom.

Tada može početi održivi razvoj.
Pridružite nam se na vikend seminaru na Divčibarama 13-15. novembra: KAKO ŽIVETI SVOJE SNOVE I POSTATI BOLJA VERZIJA SEBE

Članak preuzet sa: http://www.lovesensa.rs/

CYCLING & ROADTRIPPING ROVINJ I ISTRA
ROVINJ, BRIONI, FAŽANA, MOTOVUN, PIRAN I PREMANTURA, 27.04 – 04.05. 2024. PROGRAM SA SAVREMENE I USPEŠNE ŽENE I MUŠKARCE VEDRE ENERGIJE I NJIHOVU DECU ZA POJEDINCE ILI PORODICE INDIVIDUALCE, AUTENTIČNE I URBANE LJUDE SAMO ZA AVANTURISTE I KOSMOPOLITE! ★ CENA: 500 EUR (dinarska protivvrednost) za uplate do 14.04. 2024. Za uplate nakon 14.04. 2024, cena je… Continue reading CYCLING & ROADTRIPPING ROVINJ I ISTRA
DVONEDELJNO JEDRENJE JONSKIM MOREM
LEFKADA, 26.08 – 02.09.2023. 02.09.- 09.09.2023. Lefkada, Antipaxos, Paxos, Krf, Sivota, Meganisi, Itaka, Kalamos, Kastos, Atokos. SAMO ZA AVANTURISTE VEDROG DUHA, NIJE PREDVIĐENO ZA TURISTE! DA BISTE JEDRILI SA NAMA, NEOPHODAN JE OPSEŽAN INTERVJU!   Jedrenje je najlepša avantura. Beg iz stereotipnog života, putovanje u geografskom smislu, ali, i duboko u sebe. Istinsko i tanano… Continue reading DVONEDELJNO JEDRENJE JONSKIM MOREM
SEMINAR ZDRAVOG ŽIVOTA SA G.NAZAROVIM U HERCEGOVINI
IVANICA, HERCEGOVINA, 14 – 19. FEBRUAR (Sretenje – praznik u Srbiji) Ivanica se nalazi na potezu između Trebinja (udaljenost 18km) i Dubrovnika (udaljenost 7 km). Karakteriše je neopisivo lep pogled na Jadransko more (zaleđe Dubrovnika), veličanstvena priroda i opojni mirisi mediteranskog lekovitog bilja. Seminar koji suštinski i iz korena menja shvatanje života. Na njemu ćete… Continue reading SEMINAR ZDRAVOG ŽIVOTA SA G.NAZAROVIM U HERCEGOVINI
Translate »